Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img

Kako se uzgaja bob

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bob je jednogodišnja zeljasta mahunarka sa čvrstom četvorouglastom, šupljom i uspravnom stabljikom, koja je u bazi razgranata. Naraste 40-120 cm visoko, što zavisi od sorte i uslova gajenja.

Uslovi uspijevanja

Bob se može gajiti na skoro svim zemljištima i u tom pogledu nema velikih zahtjeva. Ipak, najbolje uspijeva na plodnim, strukturnim zemljištima (ne podnosi pjeskuše), uz optimalnu vrijednost pH 5-5,5.

Bob je otporan prema niskim temperaturama. Mlade biljke izdrže bez povrede temperature do -4°C. Uginu tek na -7°C. Minimalna temperatura klijanja sjemena je 3°C, optimalna 25°C, a maksimalna 30°C. Rast biljaka se zaustavi na minimumu 2°C, a na maksimumu 36°C. S obzirom da podnosi relativno visoke temperature, uspješno se gaji, kako u ravničarskom, tako i u brdsko-planinskom području.

Pročitajte: Lista biljaka za proljetnu sadnju koje su super izbor i za početnike

Ima velike zahtjeve prema svjetlosti, a isto tako i prema vlazi, osobito u početnim fazama razvoja. Ako je za vrijeme cvjetanja i punog zametanja mahuna vrijeme kišovito, cvjetovi usljed slabije oplodnje opadaju. Razvija se manji broj mahuna, a u njima manji broj zrna, što neposredno utiče na visinu prinosa. Suše i velike vrućine iz istih razloga dovode do jakog opadanja prinosa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI