Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeLobularija - Prekrasna biljka čiji cvjetići mirišu na med

Lobularija – Prekrasna biljka čiji cvjetići mirišu na med

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Lobularija je godišnja biljka visine od 10 do 30 centimetara, sa visoko razgranatim i hrapavim stabljikama. Na stablima se obično pojavljuju, u periodu od juna do oktobra, mala i vrlo medonosna grupa cvjetića.

Poznata je pod mnogim nazivima: Slatinska žumenica, Primorska lobularija, Alisum, Gromotulja, Snježnik, Medeni cvijet, Rušeljka, Kamenita trava.

Pročitajte: Kako se gaji cvijet NAPRSTAK?

Lobularija je dekorativna i otporna na mraz, dugačkih i špicastih listova, sitnih cvjetova bijele, roze, žute ili ljubičaste boje čiji intenzivan miris podsjeća na miris meda, lobularija odlično prekriva površine na kojima se gaji, i to od ranog proljeća čak do kasne jeseni.

Za dobro cvjetanje potrebno je da je prihranjujete svakih desetak dana. Tokom ljeta mogu prestati sa cvjetanjem i tada se cijela biljka prikrati (ošiša) kako bi se u jesen podmladila i ponovo cvjetala.

Pročitajte: Goruća ljubav – Kako da njegujete ovaj divni cvijet?

Autohtona je u Mediteranskoj regiji, ali je odomaćena u mnogim drugim regionima. Zbog dekorativnosti naširoko se kultiviše i gaji kao baštenska vrsta, sa mnogo hortikulturnih varijanti ljubičastih cvjetova.

Iako jednogodišnja, u umerenijim oblastima lobularija se sama obnavlja iz sjemena, pa se može pronaći odbjegla i naturalizovana na mnogim mjestima. Dobro trpi sušu i izloženost suncu.

Najbolje raste na srednje hranjivom i srednje vlažnom tlu. Voli sunčana mjesta. Sjeme se sije direktno u zemlju u aprilu. Nakon izbijanja sadnice, morate ih presaditi i postaviti na udaljenosti od oko 15 cm, tako da slobodno rastu i cvjetaju.

Pročitajte: Sve o gajenju petunija – Od sjemena do cvijeta

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

5 namirnica koje treba da jede svaka žena poslije 50. godine...

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica. 1. Mahunarke I...