Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGoruća ljubav - Kako da njegujete ovaj divni cvijet?

Goruća ljubav – Kako da njegujete ovaj divni cvijet?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Goruća ljubav (Ageratum houstonianum) je jednogodišnja cvjetna vrsta porijeklom iz Meksika i Perua. 

U hortikulturi je našla veliku primjenu jer se koristi na zelenim površinama, baštama, u cvjetnim lejama kao bordura. Primjenjiva je za sadnju balkonskih sandučića i žardinjera, dok se visoke sorte koriste kao rezani cvijet. Niže sorte goruće ljubavi koriste se i kao saksijske kulture.

Pročitajte: Sve o prkosu i njegovom gajenju

Postojanost cvijeta i veoma lijepe boje opredjeljuju ovu vrstu za postizanje bogatih kompozicija boja sa drugim cvjetnim vrstama.

Stablo je razgranato, što daje veoma kompaktan izgled biljke visine 15-75 cm. Listovi su srcoliki, maljavi, obod lista je nazubljen. Cvjetovi su sitni u cvastima plave, violet, roze ili bijele boje: mauritius 15-20 cm plave boje, blaue donau 20 cm, plave boje, hawaii 20 cm, bijele, plave i roze boje.

Niske sorte cvjetaju od maja do prvih mrazeva, dok visoke sorte (50-75 cm) cvjetaju od juna do oktobra.

Njega

Goruća ljubav traži redovno prihranjivanje. Dok biljka cvjeta, cvjetiće je potrebno zaštititi od jakih vjetrova i promajnih mjesta. Zalivanje ne smije da bude pretjerano, prečesto i preobilno. Voli osunčana i polusjenovita mjesta. Gajenje ageratuma inače nije zahtjevan posao, i to je možda jedan od razloga popularnosti ove biljke. Može da podnese skoro svaki tip zemljišta. Ipak, ne podnosi hladnoću, a potrebno je i redovno odstranjivanje starih cvjetova, kako biste produžili vijek onih novih.

Pročitajte: LOBELIJA – Cvjetići veselih boja ukrašavaće vaše balkone sve do mrazeva

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...