Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGoruća ljubav - Kako da njegujete ovaj divni cvijet?

Goruća ljubav – Kako da njegujete ovaj divni cvijet?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Goruća ljubav (Ageratum houstonianum) je jednogodišnja cvjetna vrsta porijeklom iz Meksika i Perua. 

U hortikulturi je našla veliku primjenu jer se koristi na zelenim površinama, baštama, u cvjetnim lejama kao bordura. Primjenjiva je za sadnju balkonskih sandučića i žardinjera, dok se visoke sorte koriste kao rezani cvijet. Niže sorte goruće ljubavi koriste se i kao saksijske kulture.

Pročitajte: Sve o prkosu i njegovom gajenju

Postojanost cvijeta i veoma lijepe boje opredjeljuju ovu vrstu za postizanje bogatih kompozicija boja sa drugim cvjetnim vrstama.

Stablo je razgranato, što daje veoma kompaktan izgled biljke visine 15-75 cm. Listovi su srcoliki, maljavi, obod lista je nazubljen. Cvjetovi su sitni u cvastima plave, violet, roze ili bijele boje: mauritius 15-20 cm plave boje, blaue donau 20 cm, plave boje, hawaii 20 cm, bijele, plave i roze boje.

Niske sorte cvjetaju od maja do prvih mrazeva, dok visoke sorte (50-75 cm) cvjetaju od juna do oktobra.

Njega

Goruća ljubav traži redovno prihranjivanje. Dok biljka cvjeta, cvjetiće je potrebno zaštititi od jakih vjetrova i promajnih mjesta. Zalivanje ne smije da bude pretjerano, prečesto i preobilno. Voli osunčana i polusjenovita mjesta. Gajenje ageratuma inače nije zahtjevan posao, i to je možda jedan od razloga popularnosti ove biljke. Može da podnese skoro svaki tip zemljišta. Ipak, ne podnosi hladnoću, a potrebno je i redovno odstranjivanje starih cvjetova, kako biste produžili vijek onih novih.

Pročitajte: LOBELIJA – Cvjetići veselih boja ukrašavaće vaše balkone sve do mrazeva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI