Četvrtak, 23 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako obaviti prebacivanje saća iz većih u manje okvire?

Kako obaviti prebacivanje saća iz većih u manje okvire?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ponekad postoji potreba da se izvrši prebacivanje saća iz većih u manje okvire. 

U ovakvim slučajevima treba postupiti na sljedeći način: iz košnice u kojoj su veći okviri izvaditi pet okvira, od kojih jedan treba da bude sa leglom, a ostali sa manjim vijencima meda ili praznim saćem. Sa okvira stresti pčele i prenijeti ih u prostoriju u kojoj će se izvršiti isjecanje i krojenje saća za nove okvire.

Prebacivanje saća

Za isjecanje i namještanje saća u nove okvire treba pripremiti dva oštra noža, vruću vodu u kojoj će se zagrijavati noževi i rafiju.

Isjecanje i krojenje saća vrši se na podmetaču – dasci tako što se oštrim zagrijanim nožem unaokolo isječe saće iz velikog okvira. Preko isječenog saća postaviti novi manji okvir pa vrućim nožem opkrojiti saće tako da čvrsto leži u novom okviru. Saće ubačeno u novi okvir treba na nekoliko mjesta unaokolo povezati rafijom.

Pročitajte: Kako ubrzati razvoj pčelinjih društava?

Prebačeno i povezano saće treba odmah smjestiti u novu košnicu. Okvir s leglom staviti u sredinu košnice, pa lijevo i desno od njega smjestiti nove okvire u kojima je prebačeno saće s medom, cvjetnim prahom ili prazno.

Poslovi oko nove košnice

Staru košnicu iz koje smo izvadili pet okvira treba ukloniti i na njeno mjesto postaviti novu košnicu u koju smo ubacili iskrojene i povezane okvire. Pri stavljanju nove košnice na mjesto stare u kojoj su veći okviri, treba voditi računa na leto nove košnice bude na istoj visini kao i kod stare.

Po smještanju nove košnice na mjesto stare, pristupiti daljem prebacivanju saća i pčela u novu košnicu. Iz stare uzimati jedan po jedan okvir prvo sa leglom, a zatim ostale. Pčele sa okvira stresati u novu košnicu pa ih zatim prenijeti u prostoriju u kojoj će se izvršiti isjecanje i umetanje saća u nove okvire.

Pročitajte: Od čega zavisi veći PRINOS MEDA

Okvire sa leglom stavljati sa jedne i druge strane već smještenog okvira sa leglom. Ostale okvire sa cvjetnim prahom, medom i prazne okvire stavljati sa obe strane okvira sa leglom.

Veoma je važno da se pčele prebačene u novu košnicu još iste večeri prihrane sa 1-2 litra šećernog sirupa, da bi što prije i što bolje učvrstile prebačeno saće u nove okvire.

Između okvira sa leglom i okvira s cvjetnim praškom treba u toku paše stavljati okvire sa satnim osnovama, sve dok pčele rado izgrađuju novo saće i dok traje potreba za izmjenom starog saća.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI