Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoLjetna rezidba breskve i nektarine

Ljetna rezidba breskve i nektarine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba u zeleno (ljetna) (rezidba breskve i nektarine) je redovna tehnološka mjera koja utiče na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitet plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.

Voćari nakon berbe breskve i nektarine ranijeg sazrijevanja, ali i sorata kasnijeg sazrijevanja ulaze u voćnjake sa makazama kako bi obavili rezidbu u zeleno. Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka mjera koja utiče na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitet rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitetu plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.

Obavlja se u razdoblju vegetacije, nakon završetka aktivnog rasta. Rana rezidba može izazvati produženi i naknadni vegetativni rast i slabo sazrijevanje i odrvenjavanje mladica, a kasna rezidba nedovoljan i nepovoljan učinak. Ona obuhvata isključivo mladice, a odrvenjeli izboji i grane režu se u vrijeme mirovanja vegetacije.

Ljetnom rezidbom uklanjaju se:

  • Vodopije koje ne služe za formiranje kosturnih grana;
  • Bujne konkurentske mladice u cilju zaustavljanja njihova rasta;
  • Postrane grane se skraćuju radi snažnijeg rasta i boljeg sazrijevanja mladica za iduću godinu.

Iskustvo govori kako je kod brojnih sorti breskve i nektarine zimska rezidba postala dopunska rezidbi u zeleno (ljetnoj) rezidbi. Osim kod breskve i nektarine rezidba u zeleno pokazala je dobre rezultate i kod bajama, kajsije i trešnje.

Ljetno orezivanje neizostavno je u gajenju voća. Ovoj mjeri poljoprivredni proizvođači neopravdano pridaju malo značaja, a jedan od razloga je što se vrijeme njenog izvođenja poklapa sa drugim poljoprivrednim radovima pa se zbog toga ova operacija zapostavlja. Izvodi se u zavisnosti od vrste i namjene, od kraja juna do kraja jula.

Autorica: Gordana Dragun, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede

Izvor: www.savjetodavna.hr

PROČITAJTE:

Zelena rezidba – Mjera koju trebate obaviti do kraja jula!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI