Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoKako pregledati i pripremiti košnice za sezonu unosa meda!

Kako pregledati i pripremiti košnice za sezonu unosa meda!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme je kada cijela pčelinja zajednica stagnira u razvoju, nema dovoljno nektara, ali ni polena, kako bi se zajednica mogla održavati na životu. Ono malo unosa meda koje su pčele unijele u košnicu za vrijeme proljetnog cvjetnog perioda, a koje im je pohlepni pčelar ostavio, odavno su već potrošile. Na letu ispred košnice sve više besposličari velik broj pčela, a pred suton stvaraju „brade“ kako bi se rashladile. U kontinentalnom dijelu pčelari već počinju pripremati pčele za zimski period, ali na priobalju moraju se pripremati za napornu jesen i glavnu sezonu unosa meda.

Pregled košnice


Nije preporučljivo otvarati košnice bez potrebe, rekli bi svakodnevno, ali preglede treba obaviti pravovremeno jer svako zakašnjenje može biti kobno za opstanak zajednice.

Staro, prazno i loše izgrađeno ili trutovski oblikovano saće treba izvaditi iz košnice i zamijeniti ga ispravnim. Još uvijek možemo dodati okvire sa satnim osnovama, jer će ih pčele uz pravilno prihranjivanje izgraditi i pripremiti za unos meda na jesen.

Iskoristite koprivu za suzbijanje Varoe u pčelinjaku

Vrijeme je da provjerimo kvalitet matice na način da odredimo koliko u košnici ima okvira legla svih stadija razvoja, ali i rasprostranjenost legla na okvirima. Prilikom pregleda kontrolišemo stanje zaraženosti varoe na okvirima, stoga je potrebno pristupiti dijagnostičkom tretiranju, a nakon pregleda otpalih varoa na podnici odrediti potrebu daljnjeg liječenja.

Izvor: www.maslinar.com (Kolumnist Maslinara Sinaj Bulimbašić)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI