Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSuša prepolovila rod "crvenog zlata" – Cijena dostigla istorijski rekord

Suša prepolovila rod “crvenog zlata” – Cijena dostigla istorijski rekord

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U istoriji malinarstva Srbije nikad ranije nije postignuta apsolutno rekordna otkupna cijena od četiri evra.

Naime, visoka cijena i zbog suše prepolovljen rod obilježili su ovogodišnju sezonu “crvenog zlata” u Srbiji.

Kako za “Blic” priča Jovan Milinković iz Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe, ovogodišnja sezona ostaće upamćena kao godina sa najvećom otkupnom cijenom u istoriji gajenja maline u Srbiji, jer nikada do sada kilogram “crvenog zlata” nije plaćan puna četiri evra.

“Uzroci su mnogobrojni. Od činjenice da je još od lane na svjetskom tržištu deficit robe, a izuzetno povećana tražnja, preko ranije ugovorenih količina za izvoz koje nisu prošle godine mogle da budu postignute, što zbog pandemije što zbog manjeg roda, do unapred uzetih avansa. U razgovoru sa hladnjačarima saznali smo da je najveća količina otkupljena za velike izvozničke firme, koje su ranije napravile aranžmane, pa je dio ovogodišnjeg roda maline već izvezen”, navodi Milinković.

Što se tiče prinosa, po riječima Milinkovića, on je nažalost bio tek na nivou 50 odsto prosječnog godišnjeg roda u najvećem broju malinjaka u Srbiji. Naime, objašnjava sagovornik lista, koliko su zasadi dobro izgledali na početku vegetacije, suša koja je počela još u junu dovela je do manjih rodnih grančica i manjeg broja plodova koji su ostali sitni.

Pročitajte: Srpska organska malina osvojila Evropu

“Sve je, međutim, kupovano po ovoj cijeni koja je jedinstvena u istoriji domaćeg malinarstva. Pošto je berba završena, malinjaci se sada sređuju, ali su još uvijek visoke temperature da se sijeku izdanci. Vjerujem da će ovako visoka cijena biti veoma stimulativna da proizvođaći konačno počnu da primjenjuju savremene agrotehničke mjere. Malini se mora dati sve što joj treba, kao što se sada, na primjer, daje borovnici, da bi se ustalile površine koje mogu da se rade tom tehnologijom i to bi bio pravi put. Naravno, mnogi malinari su shvatili da sadni materijal mora biti iz matičnih zasada, zdrav i čist, i već su počeli da nam se obraćaju da zajedno podižemo matične zasade za zdrave sadnice”, zaključuje Milinković dodajući da bi bilo dobro da se dio novca od prodaje ovogodišnjeg roda vrati u primarnu proizvodnju.

Proizvođači, s druge strane, tek očekuju još bolju cijenu maline, objašnjavajući da je zbog činjenice da je suša prepolovila ovogodišnji rod, situacija na svjetskom tržištu veoma loša i da maline nema dovoljno.

“Smrznute maline, zbog manjka roda, nedostaje na evropskom i svjetskom tržištu još od sezone 2019/2020. godine, pa prošle, pa tako i ove na 2022. godinu. Možda je malo rano za procjenu, ali prateći trendove na evropskom i svjetskom tržištu i izuzetan skok tražnje od kako je počela pandemija, a uz to sumirajući i trenutno stanje zasada koje ne obećava, maline ni sljedeće godine neće biti dovoljno, a to znači da bi realna otkupna cijena mogla biti od 600 do 800 dinara kilogram”, smatra Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Radović je najavio nove vidove podrške Ministarstva poljoprivrede među kojima je i podsticaj od 90 odsto za nabavku kvalitetnog sadnog materijala, a u saradnji sa resornim ministarstvom Asocijacija malinara obezbijedila je besplatno ljetovanje za 50 proizvođača.

“Riječ je o petodnevnom ljetovanju u Grčkoj za 50 malinara sa teritorije čitave Srbije, koji uopšte ne moraju biti članovi naše asocijacije. Samo im treba pasoš, da imaju potvrdu da su vakcinisani ili negativan PCR tekst, mogu da ponesu trošak za sladoled, sve ostalo im je plaćeno i obezbijeđeno”, ističe Radović.

Pročitajte: Za vrijedne malinare besplatno ljetovanje u Grčkoj

Zainteresovani malinari za poklon ljetovanje u Grčkoj mogu se javiti Asocijaciji malinara Srbije.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI