Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKukuruz, ukusna i zdrava užina za svaki dan

Kukuruz, ukusna i zdrava užina za svaki dan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi znaju koliko je ukusan, a malo je onih koji znaju koliko je kukuruz zdrav. Bilo da je pečen, skuhan ili iskokan, kukuruz sigurno spada među vaše omiljene žitarice. Pri pomisli na zdrave namirnice, malo ko će ga se sjetiti, ali kukuruz je iz više razloga zaslužio da se nađe na toj listi. On sadrži važne antioksidanse i ne treba da vas grize savjest kada sebi priuštite ovu ukusnu užinu.

Smatra se da se kukuruz prvobitno uzgajao u Meksiku, još prije 9.000 godina. Odatle se proširio na ostatak Amerike, a tek u 16. vijeku stigao je u Evropu. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, kukuruz pomaže organizmu da neutrališe loš uticaj slobodnih radikala. Iako biste možda očekivali da se to njegovo svojstvo gubi nakon termičke obrade, zapravo je suprotno. Naime, kuhanjem ili pečenjem, kukuruz postaje zdraviji nego što je u sirovom obliku (slično važi i za paradajz).

Zašto je kukuruz zdrav?

Kao i kod ostalih žitarica, jednu od njegovih glavnih komponenti čine vlakna. Ona su bitna za pravilan rad organa za varenje i zdravlje crijeva. On je lako svarljiv, a možete ga konzumirati samostalno ili kao sastojak kuvanih jela i salata.

Osim vlakana, sadrži ugljene hidrate, kao i mali procenat masti. Procenat šećera varira u zavisnosti od sorte (najviše ga sadrži tzv. šećerac). S obzirom na to da se priprema bez masnoće i ulja, kada ga jedete, u organizam nećete unijeti previše kalorija. Od vitamina koje sadrži, zastupljeni su oni iz B grupe. Vitamin B1 (tiamin) doprinosi boljoj koncentraciji i mentalnim sposobnostima. Kukuruz je zato važan i za nervni sistem. Vitamin B9 (folna kiselina) prisutan u kukuruzu blagotvorno utiče na različite metaboličke procese, a unos optimalne količine posebno je važan tokom trudnoće. Vitamin A zaslužan je za zdravu kožu i kosu, pravilan rast i razvoj kostiju i zuba, kao i za normalno funkcionisanje sistema za varenje i disanje.

Pored vitamina, u kukuruzu se nalaze i željezo, magnezij i fosfor, kao i cink. Zbog različitih hranjivih supstanci koje sadrži, kukuruz smanjuje mogućnost nastanka brojnih bolesti. Prije svega, dobar je u prevenciji Alchajmerove bolesti, kao i bolesti srca. Pošto snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje njegovu apsorpciju, pogodan je i za one koji boluju od kardiovaskularnih bolesti.

(Ljepota&Zdravlje)

PROČITAJTE:

Kukuruzna svila: Prirodni ljekoviti čaj /RECEPT/

Trik, pomoću kojeg se kukuruz kuva za samo 8 minuta

Kako se proizvodi kukuruz šećerac

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI