Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKukuruzna svila: Prirodni ljekoviti čaj /RECEPT/

Kukuruzna svila: Prirodni ljekoviti čaj /RECEPT/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kukuruzna svila je idealna za pravljenje ljekovitog čaja koji je najučestaliji ljekoviti preparat od svile sakupljene sa klipa kukuruza.

Narodna medicina posebno ističe ljekovitost kukuruzne svile. Zapravo se ne koristi kukuruzna svila kao takva, nego se od ovih vlasi sa klipa kukuruza radi jako dobar i ljekovit čaj. Kada se koristi u obliku čaja, kukuruzna svila predstavlja jedan od najjačih prirodnih diuretika. Čaj se priprema dosta jednostavno, ali recept za pripremu ćemo napisati nešto kasnije.

Sada možemo pisati o ljekovitom djelovanju ovog čaja, posebno u slučaju problema sa bubrezima. Logično je, kako je riječ o efikasnom diuretiku, da ovaj čaj dobro djeluje na bubrege i liječi probleme usko povezane sa tim važnim organima. Osim toga, čaj liječi i gotovo sve probleme mokraćnih putova, a djeluje već kroz kratko vrijeme nakon konzumiranja.

Ovaj ljekoviti čaj smanjuje grčeve u bubrezima, a kroz duži period rastvorit će kamen u bubregu i pomoći izbacivanju pijeska. Čaj kukuruzne svile pomoći će kod gotovo svih bolesti mokraćnih putova. Čaj će smanjiti ili u potpunosti ukloniti upalu mokraćnog mjehura, eliminirat će probleme sa mokrenjem, a pomoći će spriječiti noćno mokrenje kod djece i odraslih.

Recept za čaj od kukuruzne svile

Napokon smo došli i do toga. Napisat ćemo recept za pripremu čaja od kukuruzne svile.

Čaj se lako priprema, najbolje od svježe kukuruzne svile. Ipak, ako je nemate pri ruci, slobodno si možete kupiti osušenu kukuruznu svilu i od nje napraviti čaj.

Da biste napravili čaj, koristite 2 žličice svježe kukuruzne svile ili 2,5 g sušene. Stavite kukuruznu svilu u 1 šalicu ključale vode, da se potopi u vodu i poklopite da se hladi. Pustite da odstoji 10-15 minuta, a nakon toga uživajte u čaju.

Ljekovito djelovanje čaja od kukuruzne svile

Čaj od kukuruzne svile liječi različita oboljenja i kod djece i kod odraslih. Najveća efikasnost čaja se pokazala u liječenju poremećaja u urinarnom sustavu, prvenstveno kod infekcija, cisitisa, kao i za liječenje infekcije mjehura ili kod gonoreje.

Mnogi su potvrdili da čaj od kukuruzne svile pomaže da djeca prestanu mokriti u krevet. Također, smatra se da će čaj pomoći i odraslima koji imaju ovih problema.

Čaj od kukuruzne svile je odličan prirodni diuretik, a ima i protuupalna svojstva, te je odlično prirodno sredstvo za rastvaranje bubrežnog kamenca i izbacivanje pijeska iz bubrega.

Ovaj čaj će pomoći u detoksikaciji i izbacivanju nagomilanih toksina iz ljudskog tijela. Zbog značajnih količina vitamina K u kukuruznoj svili, čaj će  pomoći procesu zgrušavanja krvi u tijelu. Dokazano je da ovaj čaj smanjuje krvni tlak, suzbija bolove uzrokovane artritisom, i da pomaže u liječenju žutice i poremećaja u prostati. Čaj kukuruzne svila pojačava cirkulaciju i čisti krv. Kada se primjenjuje na koži, čaj od kukuruzne svile pomaže da se izliječe rane i čirevi na koži.

Mogući neželjeni efekti ovog čaja

U većini slučajeva, kukuruzna svila je pogodna za svakodnevnu upotrebu bez posebnih upozorenja. Ipak, u rijetkim slučajevima, ako ste alergični na kukuruz, možete dobiti osip na koži. Također, čaj od kukuruzne svile povećava razinu kalija u organizmu, što znači da trebate izbjegavati čaj ako već imate problema sa balansom kalija, problema sa krvnim tlakom ili dijabetes.
Stručnjaci traže oprez ako se čaj koristi za djecu, trudnice i dojilje, pa je dobro prethodno se posavjetovati sa osobnim liječnikom. Trudnice nikako ne smiju na svoju ruku piti čaj, a da se prethodno nisu posavjetovale sa liječnikom koji vodi trudnoću. Slično vrijedi i za majke, te dojilje. Prije nego koristite čaj posavjetujte se sa liječnikom, ili pedijatrom.

Izvor: geek.hr

PROČITAJTE:

Trik, pomoću kojeg se kukuruz kuva za samo 8 minuta

KUVANI KUKURUZ: Greška koju pravimo kada ga kuvamo

Kukuruz, najzdravija ljetnja grickalica

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI