Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKorisni savjeti za gajenje rukole

Korisni savjeti za gajenje rukole

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gajenje rukole – Rukola je kultura koja nije zahtjevna. Ne traži puno topline te se zato može proizvoditi tokom cijele godine. Posebnost ove biljke je što se može zasijavati sama. Ako posijete rukolu u svoj vrt, velika je mogućnost da će dogodine sama niknuti na istom ili u blizini mjesta gdje ste je posijali.

Vrijeme sadnje

Vrijeme sadnje je od kraja zime pa sve do kraja jeseni na otvorenom tlu. Ako imate staklenik, biljku možete posijati u bilo koje vrijeme.

Sadnja iz sjemena

Postoje određeni savjeti kojih bi se trebalo pridržavati prilikom sadnje sjemena kako bi se postigao najbolji rezultat odnosno najkvalitetniji urod.

Dubina jamice u koju se polaže sjeme ne bi trebalo biti veća od 1-1,5 cm. Udaljenost između redova rukole trebalo bi biti najmanje 30 cm, a između biljaka u redu oko 5 cm. Razmaci su potrebni jer se zbog prevelike gustoće biljke stanjuju i ne dopušta se njihov potpuni razvitak. Tlo bi trebalo redovno zalivati, a đubrenje se provodi samo organskim materijama.

Sadnja sadnice

Rikolu možete i presađivati, međutim potrebno je znati da je veoma teško prenijeti sadnice rukole na otvorenu zemlju. Presađivanje bi trebala biti posljednja mogućnost uzgoja ove biljke. Ako odaberete ovu metodu, uzgojene mlade sadnice potrebno je presaditi na željeno mjesto krajem aptila ili početkom maja uzevši u obzir razmak između sadnica koji je potreban za njen optimalan rast – ne manje od 5 cm. Takođe, potrebno je paziti da se prilikom presađivanja ne ošteti korijen mlade biljke koji je osjetljiv. Kako bi se spriječio šok za biljku koja je uzgojena na nekom drugom mjestu bilo bi potrebno privikavati je na spoljašnje uslove.

Temperatura u vrijeme presađivanja ne bi smjela pasti ispod 9°C.  Zalivanjem ćete omogućiti da vam listovi budu gorkog okusa i dobićete kvalitetniji urod.

Pročitajte: LAKO SE GAJI I BERE CIJELE GODINE: Rukola je odlična salata i prirodni lijek

Uzgoj u bašti

Rukola se može uzgajati u bašti od kraja zime do kraja jeseni. Korijen biljke odlično podnosi hladnija razdoblja i biljka može proklijati i na temperaturi od -4°C. Kod uzgoja na otvorenom tlu, potrebno je pripaziti da biljku uzgajate na djelimično sjenovitom mjestu kako bi njen urod bio kvalitetniji.

Osim spomenutih zahtjeva koje ova biljka iziskuje, potreban je određen razmak između sadnica i djelimično sjenovito područje te čupanje korova između redova rukole kako bi se spriječilo gušenje biljke i omogućilo joj više vazduha i mjesta za razvoj.

Tlo

Najbolje uspijeva u tlu koje dobro zadržava vlagu kao, na primjer, na pjeskovitom tlu. Tlo za sadnju rukole trebalo bi biti pH neutralno. Odlično uspijeva na pjeskovitom tlu koje ima visoku sposobnost zadržavanja vlage. Obrada zemljišta za ovu je biljku veoma slična kao i za sve drugo lisnato povrće. Osnovna obrada tla, odnosno oranje se izvodi na dubini od 20 cm.

Pročitajte: Saznajte koju pH VRIJEDNOST ZEMLJIŠTA zahtjeva svaka povrtarska kultura

Zalivanje

Rukola zahtijeva puno vlage. Zalivanje usjeva provodi se svakih 1-3 dana. U sušnim razdobljima potrebno je zalivanje svaki dan. Mora se pripaziti da se zalivanje provodi pravilno.

Najbolji način zalivanja je blagim prskanjem jer se tako izbjegava oštećenje nježnih listova. Nedovoljno zalivanje odnosno nedostatak vlage negativno utiče na kvalitet i ukus, lišće se prilikom nezalivanja zgušnjava, gubi ukus i postaje gorko. Takođe, ako se ne zaliva, rukola započinje prijevremeno cvjetati, a novi listovi za konzumaciju prestaju rasti.

Đubrenje

Tlo se đubri sa 100-120 kg/ha kalijuma, 60-80 kg/ha azota i 60-80 kg/ha fosfora. Đubrenje se provodi oko 3 sedmice prije planirane sjetve, ali ne u razdoblju rasta biljke zbog kratke sezone rasta zato što kratka sezona rasta ne omogućuje dovoljno vremena da se đubrivo raspadne te se ono nakuplja u listovima biljke.

Ono što je važno napomenuti je da đubriva ne doprinose pozitivno na rast biljke tokom vegetacijske sezone jer će ona učiniti više štete nego koristi s obzirom na to da se hemijski spojevi akumuliraju u zelenilu. Prihrana je dopuštena, ali mora biti pažljiva. Rukola uzima puno hranjivih materija iz zemlje. Mlade biljke mogu se prihranjivati azotom ili pilećim izmetom.

NAPOMENA: Veoma je važno naglasiti kako se rast i razvoj rukole nikako ne smije pokušati uz pomoć hemikalija jer ona akumulira sve hemikalije u lišću te postaje nejestiva.

Berba

Berba počinje kada biljka dosegne oko 10 cm i to otprilike 40 dana od sadnje. Berba započinje rezanjem makazama najvećih donjih listova dok se ostatak biljke pušta da raste. Ako se stabljika cvijeta ukloni, razdoblje rasta novih listova se produžuje. Takođe, potrebno je prilikom berbe ostavljati tek izrasle listove. Ono što je odlično kod rukole jeste da čim se više reže, više se podstiče njen rast i razvoj.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI