Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaKompostni čaj za kontrolu biljnih bolesti i kao đubrivo /RECEPTI/

Kompostni čaj za kontrolu biljnih bolesti i kao đubrivo /RECEPTI/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kompostni čaj je ekstrakt komposta u vodi. On sadrži rastvorljive hranljive materije, enzime i hormone i složen je skup organizama koji su ključni u održavanje zdravlja zemljišta, biljaka i životinja.

Komposti čaj sadrži hranljive materije i mikroorganizme od koristi zemljišta i biljaka. To znači da je rastvorljivi dio hranljivih materija koje se nalaze u kompostu,  zajedno sa aktivnim mikroorganizmima, može primijeniti direktno na zemljište ili biljke kao tečno đubrivo.

Komposti čaj se lako i brzo priprema i i veoma je koristan kao organsko đubrivo jer je bogat hranljivim materijama koje su lako dostupne biljakama. Takođe, ovaj čaj povećava aktivnost mikroorganizama u zemljištu.

PROČITAJTE: Voda u kojoj se kuvala tjestenina je besplatno đubrivo za biljke – Ovako se koristi

Pored toga što se koristi kao đubrivo, komposti čaj se može koristiti i kao sredstvao za kontrolu biljnih bolseti. Biološka kontrola, se ostvaraju prije svega, zbog širokog spektra mikroorganizama (bakterija, kvasca i drugih gljiva) koje žive u čaju.

Donosimo vam dva jednostavna recepta za kompostne čajeve od koprive i gaveza.

Čaj od Koprive (Urtica dioica)

Kopriva je kao i gavez veliki akumulator hranjivih materija. Pored veće količine Gvožđa(Fe) kopriva u sebi takođe sadrži i mnoge druge elemente od kojih su za prehranu bilja najbitniji Kalcijum(Ca), i Fosfor(P).

Za što bolje rezultate birajte mladu koprivu ili koprivu koja nije procvjetala. Ako pravite manje količine koristite samo listove, a za veću proizvodnju koristite cijelu biljku. Kanta ili bure se napuni koprivom, zatim dopuni kišnicom skoro do vrha, i potom smjesu dobro promješati.

Važno je ostaviti i nešto prostora za pjenu koja se stvara u procesu sazrijevanja čaja. Bure zatvoriti i držati ga na toplom ili osunčanom mjestu. Smjesu mješati jednom dnevno u toku prve dvije nedelje. Nakon toga dobijena tečnost se već može koristiti ali što duže stoji biće kvalitetnija. Kada je smjesa sazrela treba je procijediti u kanistere, u kojima kompostni čaj može da se čuva i duže vrijeme. Procijeđen kompostni čaj od koprive je spremna za upotrebu.

U permakulturnoj bašti za polivanje povrća i mladih sadnica koristit se rastvor sa kišnicom u razmjeri 1:10 – 15 kada se zaliva korijen, a u razmjeri 1:20 – 30 za prskanje listova. Ovaj kompostni čaj možete koristiti i za kućno cvijeće ali ga tada razblažite u odnosu 1:50. Talog koji vam ostane od cijeđenja možete koristiti kao starter za kuhinjski kompost, ili u toaletnom kompostu za ubrzavanje procesa razgradnje.

Kompostni čaj od koprive je pun minerala, i drugih hranjivih materija kao i gvožđa. Idealan je za prehranu povrća naročito u fazi ploda kada ubrzava njegov rast i sazrijevanje.

Kompostni čaj od Gaveza (Symphytum off.)

Kompostni čaj od gaveza je bogat azotom i u manjoj količini mineralima kao i drugim hranjivim sastojcima. U permakulturnoj bašti koristi se za razvoj zelene mase povrća prije nego se pojave plodovi. Može se koristiti i šumi hrane kao prihrana mladih sadnica.

Gavez je veliki akumulator hranjivih elemenata neophodnih za organsku prihranu biljka, on u sebi akumulira 6 različitih hranjivih sastojaka uključujući Azot(N), Fosfor(P), Kalijum(K), i u manjim količinama Gvožđe (Fe), Kalcijum(Ca), i Magnezijum(Mg).

Svjež gavez se stavi u burad do vrha i dobro pritisne, a zatim se napuni kišnicom do vrha tako da je gavez u potpunost potopljen. Burad se zatim dobro zatvore i ostave godinu dana sve do sljedeće žetve gaveza. Povremeno se smjesa dobro promješa. Tako dobijena smjesa se procijedi u kanistere gdje se kompostni čaj od gaveza može skladištiti duže vrijeme. Pri upotrebu kompostni čaj se razblažuje sa kišnicom u odnosu 1:10 – 15 za razvoj mladog bilja i u odnosu 1:20 – 30 kada se koristi za zalivanje rasada.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI