Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKoliko sjemena je dovoljno po rupi ili saksiji

Koliko sjemena je dovoljno po rupi ili saksiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koliko sjemena je dovoljno po rupi ili saksiji – Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan jer uključuje nekoliko faktora. U nastavku možete pročitati objašnjenje ove jednačine sa više nepoznatih.

Veličina i starost sjemena, kao i očekivana klijavost sjemena ulazi u ovu jednačinu.

Klijavost uglavnom piše na svim kesicama sjemena, a na nju utiče starost sjemena. Za očekivati je da će sjeme biti svježe prilikom pakovanja, ali nakon toga jedini pokazatelj njihove starosti je rok trajanja istaknut na ambalaži.

Ipak, bez obzira na rok, pojedina sjemena su dobra i nakon njegovog isteka. Na primjer, možda su vam ostale sjemenke od nekog povrća od prošle godine ili ste dobili kesicu sjemena od nekoga. To sjeme će vjerovatno još uvijek klijati, ali je upravo ovo situacija kada ćete povećati broj sjemenki po rupi. Neki baštovani sade najmanje dvije do tri sjemenke, za svaki slučaj.

Pročitajte: Kako izračunati vrijeme sjetve sjemena za rasad

Uzmimo da ste posadili 3 sjemenke po rupi (u zemlji ili saksiji). U zavisnosti od procenta klijavosti i koliko su sjemena svježa, dobićete dvije do tri biljke. Ostavite ih zajedno da rastu. Ukoliko je samo jedna od njih vrhunskog kvaliteta, druge dvije odrežite, nemojte kidati, odnosno izvlačiti iz saksije, da ne biste povrijedili korijen biljke koju želite da ostavite.

Ukoliko sadite biljke koje imaju sjeme srednje veličine, a sjeme je staro, preporuka je da se ne sadi više od 3 sjemena po rupi.

Ako je riječ o većim biljkama i krupnijem sjemenu, dovoljno je samo jedno. Ukoliko želite baš određeni broj biljaka u saksiji ili da vam saksija izgleda „bogatije“, posadite krupno sjeme jedno do drugog. Kasnije možete presaditi biljke koji su previše blizu. Zapamtite, oko sadnica je potreban dobar protok vazduha.

Neke sjemenke imaju debelu spoljnu opnu. Njih je potrebno potopiti preko noći.

Pročitajte: Fizički postupci pripreme sjemena za sjetvu – KVAŠENJE I SUŠENJE

Pojedine sjemenke ne treba da se pokrivaju sa zemljom jer traže sunčevu svjetlost da bi mogle da klijaju. Ako sadite biljke koje imaju takvo sjeme, a stavljate više sjemenki u saksiju, nemojte dozvoliti da sjemenke blokiraju svjetlo jedna drugoj. Eventualno, sjemenke možete da pokrijete slojem perlita ili krupnog pijeska kako bi svjetlost dolazila do njih.

Gajenje biljaka iz sjemena je najbolji način za dobijanje neobičnih storti, a jeftinije je nego da kupujete već gotove sadnice.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI