Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKoliko često kositi travnjak, na koju visinu i kako kositi kada je...

Koliko često kositi travnjak, na koju visinu i kako kositi kada je trava previsoka?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izbor travne smjese, učestalost i visina košnje određuju koliko atraktivno izgleda vaš travnjak. Koliko često kositi travnjak zavisi od doba godine. U proljeće kosimo češće nego tokom ljeta i u jesen. Pravilnom košnjom trave povećava se njena gustoća, a smanjuje zakorovljenost.

Visina košenja zavisi od vrste trave i mjestu gdje se travnjak nalazi. Najčešće se travnjaci kose na visinu 1/3 dužine trave i nikada dok su vlažni.

Pravilnim košnjem povećavate gustoću trave, a pritom smanjujete korov. Bitno je znati kakvu vrstu trave imate na svom travnjaku jer svaka vrsta ima preporučenu visinu košenja. Ispravna visina košenja zavisi od vrste travnjaka i od toga je li na suncu ili u sjeni.

Pročitajte: 10 razloga zašto travnjak suši!

Koja je preporučena visina košenja?

Travnjak se najčešće kosi na visinu od 3 cm do 5 cm. S druge strane, ukrasni travnjak obično se drži na 2 cm do 4 cm visine. Ako travnjak kosite prenisko možete ga oštetiti. Vrlo kratko košenje travnjaka zahtijeva puno održavanja i travnjak treba redovno zalijevati. Prekratko košenje može izazvati oštećenja travnjaka vrućinom i opeklinama. Međutim, ako je travnjak previsok, postoji rizik od stvaranja mahovine. Osim toga, samoniklo bilje tada se ima priliku širiti.

Kao i ostalim biljkama, travnjaci trebaju sunčevu svjetlost kako bi obavljali fotosintezu i tako rasli. Travnjak koji je u sjeni zato treba ostaviti na visinu najmanje 5 cm kako bi mogao uhvatiti potrebnu sunčevu svjetlost.

Travnjaci se ne smiju kositi kad su mokri. Kad se osuše, oštrice kosilice mogu bolje uhvatiti vlati trave i biljke su manje oštećene.

Pročitajte: Najčešće greške pri zalijevanju travnjaka

Kako kositi travnjake kada je trava previsoka

Često smo u prilici kositi travu koja je zbog ovih ili onih razloga previsoka. Jednostavno, ili smo zaboravili obaviti košenje ili smo bili spriječeni drugim poslovima. Ako je trava previše narasla nemojte je jednim prohodom skraćivati na potrebnu visinu. U tom slučaju postavite kosilicu na najveću visinu i obavite košnju. Dan dva nakon toga stavite kosilicu na normalnu visinu i obavite košenje. Većina namjenskih kosilica ima praktično i ugodno podešavanje visine košenja, pomoću kojeg se bez muke može namjestiti prava visina košenja.

Koja je kosilica najbolja za košenje trave, pitanje je koje se često čuje.

Svaka kosilica koja je namijenjena za kosidbu travnjaka je dobra ali je važno da oštrice noža budu oštre (po mogućnosti oštrite jednom godišnje). Pri izboru kosilice ulogu ima i veličina travnjaka. Za veće travnjake prikladnije su samohodne kosilice. Samohodna kosilica idealan je izbor za veće, otvorene travnjake, bez velikih kosina i zapreka. Pokreće je vlastiti motorni pogon, a osoba je samo usmjerava u željenom pravcu.

Oprezno pri rukovanju s kosilicom

Koliko god se možda jednostavnim činilo košenje, svake se godine veći broj ljudi ozlijedi prilikom košenja. Motorne kosilice mogu biti opasne čak i kod pravilnog korištenja. Nikada ne kosite u papučama i kratkim pantalonama. Cipele i duge pantalone pružaju najbolju zaštitu od letećih komadića, najčešće sitnih kamenčića. Isključite kosilicu prije bilo kakvih radnji na kosilici (dolivanje goriva, čišćenje i sl.).

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI