Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNajčešće greške pri zalijevanju travnjaka

Najčešće greške pri zalijevanju travnjaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Greške pri zalijevanju travnjaka najčešće se odnose na prečesto zalijevanje, ali sa malom količinom vode. Osim toga, travnjaci se najčešće zalijevaju u svako doba dana što nije dobro. Najbolje je travnjake zalijevati rano ujutro, a preporuka je izbjegavati zalijevanje tokom najtoplijeg dijela dana.

Korijen trava je najjednostavniji korijen od svih korijena, nježan je, nema sekundarna tvorna tkiva pa se ne može debljati. Prodire na dubinu od 10 cm do 15 cm. Trave razvijaju čupavo korijenje kojim crpe mnogo hraniva iz tla i isto tako transpiriraju velike količine vode. Zato najbolje uspijevaju na dubljim, plodnim, umjereno vlažnim, dovoljno zračnim tlima, neutralne do blago kisele reakcije.

Bez kvalitetnog tla, travnjaci se teško održavaju pa čak i uz intenzivne mjere nije siguran potpuni uspjeh. Osim vode, za razvoj korijena važan je i vazduh. Ako u tlu ima više vazduha s dobrom koncentracijom kiseonika, bolje je primanje vode, a time i hranjiva.

Najveći dio potreba za vodom biljka uzima iz tla. Potreba za zalijevanjem zavisi od vremenskih prilika, odnosno količine padavina te od namjene. Ako se travnjak ne zalijeva duže vremena za sušnog perioda, dolazi do uvenuća. U takvim uslovima travnjak počinje žutjeti, degenerira i na kraju propada. Preobilno natapanje travnjaka je takođe štetno jer narušava vodo-vazdušni režim tla, prebrzo se ispiraju hraniva, pa su oslabljene biljke podložnije napadu bolesti.

Pročitajte: Pet koraka za savršen travnjak, bez korova, suvih dijelova i štetočina

Upravo se kod navodnjavanja većinom pravi greška da se zalijeva prečesto, ali s malom količinom vode. Često se travnjak tokom suvih ljetnih mjeseci zalijeva skoro svake večeri pomalo. Na taj način jedva se ovlaži površinski sloj, a u najboljem slučaju, nekoliko gornjih milimetara tla. Travnjak reaguje tako da se korijenje koncentriše sasvim ispod površine tla što nije dobro jer kod malog nedostatka vode biljke počinju venuti. Osim toga, svakodnevno vlaženje gornjeg sloja tla provocira nicanje korova iz sjemena.

Zapamtite, učestalo navodnjavanje niskim dozama čini više štete travnjaku nego rjeđe, ali u izobilju. Gornji sloj tla treba imati vremena da se osuši prije početka novog zalijevanja. Obično je travnjake potrebno zalijevati 2 do 3 puta tokom vrućeg ljetne sedmice. Dakle travnjake treba zalijevati rjeđe, ali sa većom količinom vode. Takvo obilno zalijevanje je ekonomičnije posebno ljeti jer uzrokuje manje gubitaka (isušivanje).

Kada je najbolje zalijevati travnjak?

Travnjak se ne smije zalijevati u podne i popodne. Prvo, uzrokuje velike gubitke vode (čak i do 30-40%), drugo, postoji opasnost od opekotina stabljike.

Optimalno vrijeme za zalijevanje je rano ujutro. Jutarnje zalijevanje omogućuje travnjaku da se osuši prije večeri i voda neće ispariti odjednom jer sunce neće imati vremena da ugrije tlo. Isto tako nije idealno zalijevati travnjak uveče jer se travnjak navlaži, i nakon toga satima ne osuši sto može dovesti do stvaranja gljivica. Ali ako ne možete zalijevati ujutro, svakako zalijte navečer, a nikako tokom dana.

Pročitajte: Da li treba šišati travu u vrelim danima – Evo savjeta za lijep travnjak

Koliko vode je potrebno za zalijevanje?

Često se postavlja pitanje o količini vode koje je potrebna kod zalijevanja travnjaka. Po kvadratnom metru travnjaku treba dati između 10 i 20 litara vode, kako bi voda doprla do dubine od 15 cm. Koliko tačno vode treba travnjaku zavisi od tipa tla.

Primjera, kod pjeskovog tla voda brzo prodire kroz tlo, tako da je dovoljno 10 do 15 litara vode po m². Ipak, pjeskovita tla teže zadržavaju vodu i brže se isušuju pa je potrebno češće navodnjavati travnjak (dva do tri puta sedmično). Zbijenija, ilovasta tla trebaju do 20 litara vode po m², ali bolje zadržavaju vodu pa je potrebno navodnjavati jedan put sedmično.

Uz ove savjete izbjegnite najčešće greške pri zalijevanju travnjaka i uživajte u zelenom i bujnom dvorištu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI