Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro Savjet10 razloga zašto travnjak suši!

10 razloga zašto travnjak suši!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zašto se travnjak suši? Pitanje je koje muči svakoga ko ima dvorište. Travnjak se može početi sušiti mnogo prije jesenje sezone. Pojavljuju se pojedinačne mrlje koje su se osušilie ili se cijela površina osuši.

10 RAZLOGA ZAŠTO SE TRAVNJAK SUŠI

1. Nedostatak vlage

travnjak
Foto: Pixabay

Prvi i glavni razlog za sušenje travnjaka je nedovoljna vlaga. U nedostatku kiše, vruće ljetno sunce može u potpunosti sagorjeti travu. Može stradati i u proljeće ako nema dovoljno padavina. Rješenje problema je prilično jednostavno: vodite računa o svom travnjaku kao o drugim biljkama. Zalijevajte redovno najmanje jednom u 3-5 dana (u zavisnosti od vremenskih uslova). Štapom izmjerite dubinu, koliko je zemlja suva i ne dozvolite pretjeranu sušu.

Ako nema vremena za zalijevanje travnjaka ili ste na selu samo vikendom, dajte prednost travama otpornim na sušu: livadskom plavcu, crvenoj vlasulji, ljulju.

2. Neblagovremeno košenje travnjaka

travnjak
Foto: Pixabay

Vlaga često stagnira u zaraslom travnjaku, što doprinosi razvoju bolesti i infekcija. Odrasle stabljike biljaka zahtijevaju više hranjivih tvari, koje ne mogu dobiti zbog specifične gustine sadnje, pa trava počinje žutiti i sušiti se.

Kako bi se to izbjeglo ljeti, preporučuje se košenje trave svakih 4-5 dana. Čak i ako na prvi pogled travnjak nema preduslova za isušivanje, preventivno šišanje jednostavno je neophodno. Ako ste već propustili vrijeme košenja, a travnjak se počeo sušiti, pokosite travnjak u tri koraka: prvo uklonite visinu za četvrtinu, tokom druge košnje – za 50%, treći put – na potrebnu visina (3-5 cm).

3. Ostaci pokošene trave

Travnjak može požutiti zbog ostataka pokošene trave ili čestica uginulih biljaka. Neočišćeni na vrijeme, formiraju takozvani “filcani čep” – začepljuju gornji sloj zemlje gustim tepihom, otežavajući time pristup kiseonika korijenu biljaka.

To dovodi do njegovog sušenja i propadanja. Stoga, nakon košenja travnjaka, pokušajte pažljivo pročešljati pokošene čestice grabljama.

4. Oštećenje travnjaka od pepelnice

Ponekad je isušivanje travnjaka rezultat bolesti ili infekcije. Najčešća od njih je pepelnica. U početku su biljke prekrivene bijelom prevlakom, a nakon nekog vremena se osuše. Uzrok pojave ove bolesti može biti višak azotnih đubriva.

5. Pojava rđe na travnjaku

Još jedna bolest koja dovodi do isušivanja trave je rđa. Nastaje zbog slabog osvjetljenja travnjaka ili nedostatka mineralnih komponenti u tlu.

6. Nedovoljna aeracija travnjaka

Zbog gustine tla vezanog za korijen, biljke travnjaka imaju manjak kiseonika. Korijeni koji ne primaju dovoljno zraka ne opskrbljuju stabljike odgovarajućom ishranom, zbog čega se travnjak suši. Da bi se to spriječilo, potrebno je izvršiti aeraciju. Njegova suština je u probijanju tla.

To se može učiniti običnim vrtnim vilama, probijajući područje do dubine zuba i lagano zamahujući viljuškom. Ubode se rade tamo gdje se najčešće skuplja vlaga ili gdje je zabilježeno najjače isušivanje. Radi prevencije, aeracija se provodi jednom godišnje. Ali ako se travnjak često suši, onda to treba raditi češće – dva do tri puta godišnje.

7. Nedostatak hranljivih materija u zemljištu

Nedostatak redovnog đubrenja ne utiče najbolje na izgled travnjaka. Počinje se sušiti, nakon nekog vremena spajaju se mrlje uvele trave.

Porebno je prihraniti travnjak azotnim đubrivom. Prije postupka dobro zalijte travu. Čak i potpuno suv travnjak može da oživi za samo nedelju dana nakon prihranjivanja. A kako se u budućnosti ne bi susreli sa žutilom travom, pročitajte članak o najboljem načinu hranjenja travnjaka tijekom cijele sezone.

Pročitajte: Prihranite travnjak prije zime

8. Oštećenje travnjačke trave od strane životinja

Često trava počinje da žuti zbog oštećenja korijenovog sistema koje joj nanose divlje i domaće životinje. Razigrani psi koji žele zakopati kost u travnjak, mačke koje love miševe, kao i krtice, mogu uzrokovati isušivanje travnjaka. Stoga, ako imate kućne ljubimce, ne puštajte ih na travu, a za divlje štetočine pripremite mamce.

9. Česti mehanički udari

Da li se često opuštate na travnjaku sa cijelom porodicom? Polažete li korpe, ležaljke, prekrivače na travu, igrate li badminton? Onda budite spremni da će se jednog dana na mjestu jednolične zelene prevlake pojaviti izgažene ćelave mrlje sa požutjelom travom.

10. Kršenje sjetvene norme pri postavljanju travnjaka

Ovaj problem je rijedak, ali se i dalje javlja. Ako ste prilikom sjetve premašili količinu sjemena za 1 m², biljke će početi rasti previše gusto, njihov korijenov sistem će oslabiti. Nije neuobičajeno da biljke trunu pod pregustim travnatim pokrivačem. Nije iznenađujuće da se u takvim uslovima travnjak suši i žuti!

Ručno ili automatizirano prorjeđivanje pomoći će da se situacija promijeni na bolje. Posljednja opcija je skuplja, ali štedi puno vremena.

Kod nedovoljne količine sjemena (manje od preporučene od strane proizvođača na 1 m2) korov može istisnuti travu, pa prije rada pročitajte upute za sjeme.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI