Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKoji su dobri predusjevi krstavcu i kako ispoštovati plodored u zatvorenom prostoru?

Koji su dobri predusjevi krstavcu i kako ispoštovati plodored u zatvorenom prostoru?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prilikom sastavljanja strukture proizvodnje mora se voditi račina o tome da svaka gajena biljna vrsta ima povoljan predusjev.

Teško je udovoljiti ovom zahtjevu kada se radi o proizvodnji u zatvorenom-zaštićenom prostoru, jer mali je broj biljnih vrsta koje se iz ekonomskih razloga gaje u njima.

Otuda jedva da se može govoriti o nekom čvrstom plodoredu u zaštićenom prostoru. Ako se ima u vidu da se danas primjenjuju mjere dezinfekcije zemljišta protiv bolesti i štetočina, da se organskim i mineralnim đubrivima povoljno može rješiti kvalitetna ishrana, onda nema potrebe držati se nekog čvrstog plodoreda, već sjetvenim planom nastojati da se gajene biljne vrste što rjeđe javljaju na istom proizvodnom prostoru.

Kao dobri predusjevi krastavcu u zatvorenom prostoru smatraju se paradajz, paprika, plavi patlidžan, salata, zeleni luk, kupusnjače (kupusm, kelj, karfiol, keleraba).

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Proizvodnja krastavaca i tikvica, prof. dr Petar S. Maksimović

PROČITAJTE:

Zašto otpadaju cvjetovi krastavca?

Plamenjača KRASTAVCA – Pričinjava ogromne štete!

Zeleno uvenuće krastavca: Kako spriječiti ovu bolest

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...