Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img

Sve o korovima u masliniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve o korovima u masliniku – U ovom tekstu daćemo ogdovore na pitanja o korovima u masliniku, koji bujaju upravo u ovo doba godine

JESU LI KOROVI ŠTETNI?

Naši su stari vodili računa i brinuli se o svakojakim vrstama divljih biljaka, dobro znajući da korov mnogo više doprinosi zaštiti tla nego što mu šteti. Upravo te divlje trave, koristili su kao hranu i lijek, ne samo za vlastito tijelo, već i da nahrane i obnove tlo, jer one, duboko uronjenim korijenom izvlače iz tla na površinu elemente koje su izvan dosega kultiviranih biljaka.

KAKO KORIJENI RASTVARAJU TLO?

Sposobnost sitnih korjenčića na žilama masline da mogu efikasno uzimati tvari iz zemlje, zavisi od stanja tla, odnosno od postojanja odgovarajuće rahlosti. Živi korovi rastvaraju tlo vlastitim korijenjem, odnosno truljenjem ostavljaju vlakna u tlu.  

NA ŠTA UKAZUJE POJAVA PAPRATI U MASLINIKU?

Prva skupina korova kao što su kiselice, paprati i preslice, ukazuje nam na povećanu kiselost tla, odnosno da tlu nedostaje zraka, loša drenaža na površini, ali i najvažnije da tlu nedostaje humusa.

KAKO KOROVI KORISTE MASLINI?

Maslina koju smo navikli da uzima hranu (NPK đubrivo) iz plitkih slojeva zemlje, izgubila je sposobnost prodiranja duboko u zemlju. No, kada postoje korovi u masliniku, koji svojim korijenjem stvaraju tunele, tada ih i maslina može lakše svojim žilama slijediti u potrazi za hranom, ali radi stabilnosti.

POSTOJI LI NEKI PRIRODNI RECEPT ZA PRSKANJE KOROVA?

U koncentraciji od 15 posto vinske kvasine, (5 posto sirćetne kiseline i 5 posto limunske kiseline) prskaju se korovi, najbolje dok su listići mladi.

POMAŽU LI KOROVI KOD SUŠE?

Pokošeni, niski korovi omogućavaju maslini da lakše podnosi sušu, nego kada je zemlja čista ili još gore opustošena djelovanjem kemijskih herbicida. Vlaga se diže s vanjske strane korijena korova, zaustavljajući isparavanja sa površinskog sloja zemlje, a u isto vrijeme taj niski korov pruža zemlji ispod maslina fini hlad u trenucima kada sunce jako prži zemlju, ali i štiti zemlju kod jakih pljuskova.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN ZA SUZBIJANJE KOROVA?

Najbolje ćemo suzbiti korov ako redovno i često kosimo travu i to tako da suzbijamo sazrijevanje jednogodišnje trave, dok kod višegodišnjih korova košnjom iscrpljujemo korijen jer mu suzbijamo lisnu masu.

KAKO ZNAMO DA IMAMO VIŠAK POTAŠE?

Kada se u masliniku pojave korovi poput gorušice, lobode, pirike, konjske koprive i kamilice, možemo biti sigurno da je tome uzrok višak potaše, odnosno kalijum karbonata.

MOGU LI HERBICIDI ISKORIJENITI KOROVE?

Ne, hemikalije i otrovi rješavaju samo posljedice, ali ne i uzrok nicanja korova.

KOJI ĆE SE KOROVI POJAVITI NA BOGATOM TLU?

Ako u masliniku rastu trputac, mišjakinja, maslačak, kopriva i sljez, to znači da imamo zemljište bogato s kompostom i gnojivom koje je čovjek proizveo i njime obogatio određeno tlo.

Izvor: maslinar.com

PROČITAJTE:

Kako i koliko često orezivati maslinu?

Kako i čime sačuvati masline nakon berbe?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI