Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKoje voćke morate posebno zaštiti od hladnoće i kako?

Koje voćke morate posebno zaštiti od hladnoće i kako?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ova jesen bila je iznimno topla, no sada polako stižu hladni dani. Zima sve više jača, a to može biti opasno, pogotovo za mlade sadnice, ali i mlada stabla te grmove. Njima nimalo ne odgovaraju temperature koje osciliraju, pogotovo kad su u kombinaciji s hladnim vjetrom, kišom i mrazom. To može dovesti do velikih oštećenja, pa čak i smrzavanja.

Zato posebnu pažnju posvetite sadnicama i mladim stablima limuna, mandarine i narandžee, smokve i vinove loze. Svi oni vole toplinu, a još nisu dovoljno ojačali i odrvenili da bi se preživjeli veliku hladnoću. Zato ih nikada nemojte saditi na mjestima gdje su na udaru jakog sjevernog vjetra.

Zaštita smokve od izmrzavanja – Koji materijal koristiti

Kad temperatura oscilira pa naglo padne, kora stabala puca i nastaju rane. Kako bi to izbjegli, obavite malčiranje. Ono će zaštititi korijen i dio mladog stabla ili grma od smrzavanja. Valja znati da su mlada stabla najosjetljivija prve dvije godine nakon sadnje.

Sadnice ili stabla limuna, mandarine i narandže prekrijte specijalnim agrlom i folijama. To je bolja opcija od najlona, jer kroz agroplatna i folije mogu disati. Ako ipak koristite najlon, jednom sedmično ih obavezno otkrijte i to u najtoplije doba dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI