Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPriprema čvaraka - 3 najveće greške

Priprema čvaraka – 3 najveće greške

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Priprema čvaraka – Tradicionalno, čvarci se pripremaju kuvanjem komadića slanine i masnog mesa u metalnom kotlu. Tokom kuvanja, mast se istopi i ocijedi, a sitni komadi mesa i masnoće se prže i suše. Na početku kuvanja u kotao se uljeva mlijeko, koje daje zlatnu boju čvarcima.

Priprema čvaraka – 3 najčešće greške:

1. Nehajno rezanje slanine

Ukus čvaraka uveliko zavisi od pripremnih radnji! Rezanje masnog tkiva nemojte prepustiti slučaju ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a presitni će vam dati suhe, tamne i pretvrde čvarke.

Idealna mjera? Režite kockice 2,5 do 3 centimetara, i to jako oštrim nožem. Potrudite se da svi komadići budu ravnomjerni kako bi se pravilno istopili u otprilike isto vrijeme.

2. Miješati treba – stalno!

Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kotlu ili metalnom loncu. S obzirom da je riječ o jako masnoj namirnici, mnogi zaboravljaju da i ona zahtjeva miješanje.

Štaviše, iskusni majstori znaju da u prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba gotovo neprekidno miješati. Na taj način potaknut ćete topljenje masti, spriječiti pregorijevanje slanine i lijepljenje za dno kotla.

3. Pretjerivanje s mlijekom

Zlatno-smeđu boju mirisnog svinjskog čipsa čvarci duguju mlijeku koji se dodaje pri početku topljena slanine. Tačnije, kada se mast počinje pojavljivati na površini kotla ili lonca.

Prevelike količine mlijeka će potamniti čvarke, a premale ih ostaviti blijedima. Idealnu boju garantuje idealan omjer: na pet kilograma narezane slanine doda se pola decilitra mlijeka.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

PROČITAJTE:

Kako idealno osušiti meso?

Najbolji recept za DOMAĆE KOBASICE

Ovo su najzdravije vrste mesa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI