Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKoje su otporne sorte šljive

Koje su otporne sorte šljive

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šljiva je kod nas najpoznatija i najpopularnija voćna vrsta. Ali, pošto rano cvjeta i osetljiva je na proljećne mrazeve, velika pažnja mora da se posveti izboru terena za njeno gajenje. Ukoliko postoji mogućnost, treba izabrati one koji su na južnoj ekspoziciji, da bi osvetljenost zasada bila što duža. Smijer redova sever-jug takođe osigurava bolju osvjetljenost. Na brežuljcima temperatura je ujednačenija, i manja je mogućnost pojave mrazeva.

Priprema i sadnja šljive u organskom voćarstvu ista je kao i u uobičajenoj proizvodnji, osim što je razmak sadnje u redu veći. Prije oranja, zavisno od analize zemljišta, potrebno je dodati stajsko đubrivo u količini od oko 40 tona po hektaru. Evo primjera i predloga sorti šljive koje predlaže dr Milica Fotirić Akšić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Preporučene sorte šljive za organsku proizvodnju su: katinka, elena, hanita, jojo, top 2000, topking, tophit, stenlej, čačanska rana, čačanska najbolja, čačanska lepotica, boranka, timočanka, milorda, krina, valjevka, zlatka, nada i stare rakijske sorte – crvena ranka, metlaš, crnošljiva, moravka, šarica i belošljiva.

Pročitjate: Najbolje sorte šljiva

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI