Petak, 14 Juna, 2024
spot_img

Najbolje sorte šljiva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U podizanju nasada šljiva, izbor sorte je od odlučujuće važnosti. Poznato je više od 2 500 sorti šljive na svijetu. Prema namjeni koju imaju plodovi, sorte šljive djelimo na tri grupe: stone sorte, sorte šljive za više namjena i sorte šljive za rakiju.

Najpoznatije i najbolje sorte šljiva su sljedeće:

Stenlej šljiva

Stanley spade u nove sorte šjive. Uzgojena je u SAD-u. Tipična je stona sorta s niskim sadržajem Brix-a ali spada u najbolje vodeće kvalitetne sorte. Ima krupne plodove prosječne težine 35 do 41 grama. Šljive su eliptičnog oblika i tamnoplave boje sa izraženim šavom.

Meso ploda je žućkastozeleno, čvrsto, sočno i slatko sa krupnom košticom, što je bagi nedostatak. U prvim godinama poslije sadnje bujno raste, brzo dostiže punu rodnost dok cvjeta srednje kasno. Iako je samooplodna, preporučuje se da ima oprašivača. Sazrijeva od 25 avgusta do 1. septembra. Iako je sorta osjetljiva na proljećne mrazeve, dobro podnosi niske temperature. Često joj se javljaju plodovi blizanci.

Čačanska ljepotica

Ova sorta spada u rane domaće zaštićene sorte. Razvijena je na Institutu za voćarstvo – Čačak ukrštanjem sorti Vangenhajmova i Bistrica 1961. godine. Ima srednje bujno stablo piramidalne krošnje. Cvjeta srednje rano, i samooplodna je sorta.

Rano počinje da radja, redovno i obilno, već poslije druge, treće godine po sadnji. Relativno je osjetljiva na plamenjaču i rđu ali je otporna na moniliju i šarku.

Čačanska ljepotica ima sitan do srednje krupan plod težine 30 do 40 grama i jasno izražen šav sa kratkom peteljkom. Kožica je tanka, tamnoplava, a meso je zelenkastožuto, sočno, čvrsto, slatkokiselo sa srednjekrupnom košticom koja se odlično se odvaja od mesa. Sazrijeva krajem jula i početkom avgusta. Plodovi su pogodni za transport.

Čačanska rodna

Sorta je nastala u Srbiji ukrštanjem sorti Stanley i Bistrica. Domaća zaštićena šljiva, ima srednje bujno stablo piramidalne krošnje. Vrlo je rodna i obavezna je jaka rezidba. Cvjeta srednje rano, i samooplodna je sorta. Ima jajast sitan do srednje krupan plod prosječne težine 26 grama sa vrstom plavom kožicom. Ova šljiva je osjetljiva na plamenjaču i rđu, a otporna je na proljećne mrazeve. Sazrijeva krajem avgusta i početkom septembra. Dobro podnosi uslove transporta.

Prezident

President je sorta poreklom iz Engleske. Spada u relativno kasne sorte i sazrijeva u prvoj dekadi septembra. Stranooplodna je sorta i ne podnosi toplije krajeve za uzgoj, dok joj prijaju brdsko planinska područja. Otporna je na niske temperatire. Ima stablo koje je srednje bujno. Obilno i reovno radja krupne, elipsaste plodove težine do čak 70 grama sa slatkokiselim mesom zelenožute boje. Koristi se za upotrebu u svježem stanju. Odlična za sušenje.

Požegača

Najvjerovatnije potiče iz Azije odakle je u Evropu stigla najprije u Grčku. Kod nas se naziva još i Madžarka. Spada u vodeće sorte. Sazrijeva u prvoj polovini septembra, a na većim nadmorskim visinama do kraja mjeseca septembra. Stablo je srednje bujno, osjetljivo na mrazeve, a korijen plitak. Kruna joj je piramidalna, a grane vitke i duge. Spada u kasno cvjetajuće, samooplodne sorte eksplozivnog cvjetanja. Požegača je osjetljiva na plamenjaču, rdju, šarku štitastu vaš. Počinje da radja u petoj godini po sadjenju, a pun rod nastupa u osmoj godini. Redovno i bogato radja jajastim, modrim, sitnim plodovima, sitne koštice i težine oko 17 grama. Meso joj je zlatnožuto i čvrsto, jako ukusno jer sadrži 11 do 12 % šećera. Odlična za rakiju ali i za pekmez i druge industrijske proizvode od voća.

Šumadinka

Spada u najstarije domaće rakijske sorte šljiva. Vrlo je zastupljena u Srbiji. Sazrijeva tokom prve polovine avgusta. Plod ove šljive ranke je sitan (težine oko 17g), plavocrvene boje i vrlo ukusan pa se koristi i kao svjež. Ovo je jedna od najboljih i najrodnjih sorti rakijskih šljiva.

Italijanka

Kako samo ime kaže, spada u italijanske sorte šljive. Nastala je sjevernoj italiji. Sazrijeva od kraja avgusta do sredine septembra. Ima slabo do srednje bujnu kišobranastu krunu. Srednje pozno cvjeta. Djelimično je samoplodna, relativno je otporna na rdju i plamenjaču, a osjetljiva na moniliju. Prijaju joj vlažnija plodna zemljišta i topliji položaji. Počinje da radja 4 do 5 godina po sadnji. Daje plod koji je srednje krupan do krupan (težine oko 30 g ), jajast i tamnoplav. Meso ploda je svjetložuto,čvrsto, vrlo kvalitetno i koristi se u svježem stanju, za sušenje, rakiju, kompote.

Šljiva Timočanka

Timočanka je relativno nova sorta šljive i razvijena je na Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazrijeva sredinom avgusta, a dobijena je ukrštanjem sorti Stenlej i Kalifornijska plava. Potražnja za ovom sortom je posljednjih godina u porastu.

Felicija

Izvor: seoskiposlovi.rs

PROČITAJTE:

LANA – Nova sorta šljive iz Čačka

Institut za voćarstvo u Čačku proizveo novu ranu sortu šljive

Zašto je važna zimska rezidba šljive?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI