Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKoje su najodanije rase pasa?

Koje su najodanije rase pasa?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najodaniji psi su u potpunosti predani svojim vlasnicima i porodici za koje će učiniti apsolutno sve. 

Top 10 najodanijih pasmina pasa na svijetu:

Šetlandski Ovčar (eng. Shetland Sheepdog)

Šetlandski ovčar je pastirski pas koji potječe sa Škotske. Izuzetno su odani svojim vlasnicima i emocionalni tako da zahtijevaju nježnu porodicu. Dakle iako su odlični psi čuvari stada, potrebno je ipak da dobiju pažnju od porodice.

Šetlandski ovčari su: inteligentni, živahni, odani, osjetljivi, oprezni, razigrani, nježni, snažni.

Pirinejski Planinski Pas (eng. Great Pyrenees)

Pirinejski planinski pas je veliki, snažni i lijepi pas čuvar stoke.

Ovaj pas čuvar je vrlo agresivan prema svim grabežljivcima koji žele naškoditi njegovom stadu, ali je opet s druge strane nježan i dobar prema mali životinjicama koje mu povjerite na čuvanje.

Pirinejski planinski psi su: samouvjereni, ljubazni, neustrašivi, strpljivi, snažni, nježni.

Njihov cilj u životu je zaštita stoke i ljudi, te su izuzetno predani tom cilju.

Pročitajte: Zašto je zlatni retriver omiljeni kućni ljubimac?

Mađarski Pastirski Pas Kuvasz (eng. Kuvasz)

Mađarski pastirski pas Kuvasz je drevni pas Mađarskog porijekla. Koristili su se kao kraljevski psi čuvari i čuvari stoke. Danas su zbog svog lijepog izgleda i izuzetne odanosti porodici sve češće kućni ljubimci.

Mađarski patuljasti psi Kuvasz su: odani, strpljivi, nezavisni, inteligentni, zaštitnički nastrojeni.

Ovi drevni psi čuvari imaju vrlo izraženi zaštitnički instinkt. Zbog svoje velike odanosti i zaštitničke nastrojenosti mogu lagano percipirati prijetnju u strancima. Potrebno je dobro se odnositi prema ovim psima i naučiti ga kako da se odnosi prema strancima.

Američki Stafordski Terijer (eng. American Staffordshire Terrier)

Američki stafordski terijer je snažni i hrabri kućni ljubimac. U prošlosti su se koristili kao borbeni psi, ali danas ovi inteligentni, lijepi i izuzetno odani psi koriste se kao kućni ljubimci.

Američki stafordski terijeri su: hrabri, čvrsti, odani, predani, prijateljski nastrojeni, pažljivi.

Američki stafordski terijer pas voli sve članove porodice uključujući i djecu. Iako su na lošijem glasu kao agresivni, oni su zapravo vrlo prijateljski prema ljudima, vole upoznavati nove ljude i obožavaju provoditi vrijeme s ljudima. Izuzetno su odani i poslušni, te će se ovaj pas ponašati onako kako ga naučite.

Dugodlaki Škotski Ovčar (eng. Rough Collie)

Dugodlaki Škotski ovčar pas je vrlo lijepi psić s dugom dlakom. Ovi kućni ljubimci koristili su se kao psi čuvari stada u Škotskoj. Svoju popularnost doživjeli su nakon raznih izdanja knjiga, filmova i TV serija s ovim psima. Vrlo popularan film je bio „Lesi se vraća kući“ u kojem se škotski ovčar Lesi nakon prodaje pokušava vratiti svojoj kući.

U redu, vratimo se sada na opis pasmine. Škotski ovčari su izuzetno odani i dobri porodični psi koji vole učiti, dobro se odnose prema svim članovima porodice i daće sve od sebe da zaštite svoju porodicu.

Dugodlaki Škotski ovčar je kao kućni ljubimac: inteligentan, prijateljski, zaštitnički nastrojeni, aktivni, nježni, odani.

Njemački Bokser (eng. Boxer)

Njemački bokser pas je jako privrženi kućni ljubimac čija narav nije po prirodi agresivna. Ipak oni su psi čuvari koji se jako vežu za vlasnike i ako percipiraju opasnost reaguju instinktivno da obrane vlasnike.

Njemački bokser psi su: neustrašivi, odani, veseli, energični, inteligentni, samouvjereni, hrabri, mirni.

Pročitajte: Namirnice koje nikako ne bi trebalo da dajete psima

4. Rotvajler (eng. Rottweiler)

Rotvajler je pas srednje veličine koji često slovi kao jako opasan i agresivan. Je li opasan? Može se reći da su Rotvajleri dobro poznati po odanosti, čvrstini, snazi i izuzetno dobrim čuvarskim karakteristikama. Ovi psi obožavaju biti uz vlasnika i štititi ga. Jedna od najvećih grešaka koje možete učiniti jest ostaviti svog Rotvajlera u dvorištu samoga cijeli dan.

Rotvajleri su: mirni, neustrašivi, poslušni, dobroćudni, oprezni, samopouzdani, samouvjereni, smireni, hrabri.

Dakle ako se posvetite ovim psima imat ćete snažnog i vjernog prijatelja za cijeli život.

Akita

Akita pasmina je porijeklom iz Japana. Ovi psi su izuzetno zaštitnički nastrojeni, odani, uvijek oprezni, ne laju, i napadaju bez upozorenja. Rana socijalizacija ovih pasa je apsolutno neophodna. Dakle ovi psi možda jesu oprezni prema strancima, ali su poslušni i dobri prema članovima obitelji.

Akite psi su: poslušni, osjetljivi, oprezni, nezavisni, mirni, odani, zaštitnički nastrojeni.

Zanimljiva je jedna istinita priča o odanosti Akita psa Hachikō koji je nastavio čekati svoga vlasnika svaki dan 9. godina nakon vlasnikove smrti. Naime vlasnik je bio profesor na fakultetu u Tokiju, te je svaki dan putovao na posao. Njegov vjerni kućni ljubimac svaki bi dan dolazio na postaju kada se profesor vraćao s posla. Profesor je umro na poslu od moždanog udara, a njegov vjerni kućni ljubimac 9. godina nakon tog događaja svaki bi dan dolazio na postaju i očekivao svog vlasnika. Ovog vjernog psa i dalje se pamti u svjetskoj popularnoj kulturi i simbol je za vjernost.

Pročitajte: Koji su to najbolji ovčarski psi?

Doberman

Doberman slovi za vrlo inteligentnu i odanu pasmina. Poznati su kao vjerni psi čuvari koji će predano dati sve od sebe da zaštiti svog vlasnika.

Dobermani su: neustrašivi, odani, poslušni, energični, inteligentni, oprezni, samouvjereni.

Ovi psi uzgajani su u prošlosti kao psi za ličnu zaštitu. Dakle imaju idealne osobine suzdržanosti, odanosti, inteligencije i neustrašivosti kada je u pitanju obrana vlasnika.

Upravo zato koriste se kao: lični psi čuvari, policijski psi, ratni psi.

Njemački Ovčar (eng. German Shepherd Dog)

Njemački ovčar je najodaniji pas na svijetu. Njemački ovčari su relativno nova pasmina pasa koja je uzgajana da bude odlična za čuvanje stoke. Ipak zbog svojih izuzetno dobrih karakteristika poput poslušnosti, odanosti, predanosti i inteligencije dobili su razne zadatke.

Njemački ovčar psi koriste se kao: psi za traženje i spašavanje, psi za pomoć invalidima, psi za snimanje filmova, policijski psi, vojni psi.

U svim ulogama Njemački ovčari će dati sve od sebe da budu najbolji. Kao kućni ljubimci, slijedit će svoje vlasnike, vjerno i predano biti na oprezu, te djelovati ako bilo ko ugrožava njegovog vlasnika.

Karakteristike Njemačkih ovčara su: odanost, opreznost, poslušnost, samouvjerenost, hrabrost, visoka inteligencija.

Ovi psi su toliko odani da će u svakom trenutku biti spremni rizikovati i žrtvovati svoj život za vlasnikov. Upravo to je karakteristika potpune odanosti i zato se nalaze prvi na ljestvici najodanijih pasmina pasa na svijetu. Vlasnici ovih pasa često naglašavaju da nećete vidjeti potpunu odanost dok ne budete imali ovog psa.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI