Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoje cvijeće možete da posadite u oktobru

Koje cvijeće možete da posadite u oktobru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oktobar je vrijeme pripreme za mirnije vrijeme u prirodi i o njemu se ne misli kao o sezoni za sadnju cvijeća. Međutim, oktobar je idealan mjesec za sadnju širokog spektra cvijeća koje vašem vrtu može da podari pregršt boja i mirisa.

Lukovice

Lukovice su višegodišnje biljke koje imaju mesnate, podzemne strukture koje čuvaju hranljive materije tokom perioda mirovanja biljaka. Lukovice mogu da se suze u dvije kategorije: proljećne koje cvjetaju u proljeće i jesenje koje cvjetaju u jesen.

Jesenja sezona je vrijeme kada mnogi baštovani sade proljećne lukovice, jer zahtjevaju vrijeme kako bi se njihov korijenov sistem razvio prije prvih mrazeva.

Lukovice ne bi trebalo da se sade dok temperature zemljišta ne padne ispod 15 stepeni.

Cvijeće tolerantno na mraz

Biljke koje su otporne na mraz mogu da prežive teške uslove sa malo ili potpuno bez oštećenja. Ledeni cvijet je jedna od njih, a ovu biljku krase ružisti i ljubičasti cvijetovi.

Kukurek može da cvjeta na temperaturama ispod smrzavanja, a krase ga cvijetovi u obliku čaše koji se naginju prema dolje. Riječ je o višegodišnjoj biljci koja je ljekovita, ali i otrovna.

Zlatnica ima žute cvjetove koji se pojavljuju na vrhu visokih cvjetnih stabljika. Raste na punom suncu, a može da živi i u sjenci.

Jednogodišnje cvijeće

Za razliku od višegodišnjeg, jednogodišnje cvijeće se neće vraćati iz godine u godinu i uglavnom umire kad nastupi mraz. Međutim, nekoliko vrsta jednogodišnjih biljaka može da se sadi u jesen.

Nazvane izdržljivim jednogodišnjim biljkama, ove biljke preferiraju hladniju sezonu, ali im treba vremena da se oforme prije nego što nastupi hladno vrijeme.

Dan i noć i petunije su samo neke od ovih vrsta cvijeća čije sjeme možete da posadite početkom oktobra.

Cvijeće koje cvjeta u jesen

U jesen, kada većina biljaka završava svoj životni ciklus, ove biljke cvketaju, bujaju i nagrađuju vas svojim oblicima, bojama i mirisima. Među njima su hrizanteme, dalije, astere.

Što se tiče hrizantema, one imaju žbunast oblik, većina sorti nije visoka, a cvjetaju sve do novembra (određene sorte). Cvjetovi mogu biti različitih boja i oblika i mogu potpuno promjeniti vaše dvorište u jesen.

Dalije su izrazito dekorativno cvijeće, a cvjetaju od juna do početka oktobra. Aster spade u višegodišnje biljke i vrlo su lake za njegu, a cvjetaju sve do novembra.

Izvor: Home guides, Agromedia

PROČITAJTE:

Najljepše jesenje cvijeće za baštu

Cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto

Balkonsko cvijeće – uzgoj i njega

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI