Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeŠafran - Kako da uzgojite kod kuće najskuplji začin na svijetu

Šafran – Kako da uzgojite kod kuće najskuplji začin na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šafran (Crocus sativus L.) jeste biljka koja je korišćena još od davnina, kao začin, ali i kao lijek. U doba renesanse on dobija jednu svoju drugu dimenziju, tj. bio je osobito poznat i priznat kao izraziti afrodizijak.

Potiče od reči zaۥfaran koja u prevodu znači – budi žut, i to smatra se, prije svega, jer je pravi šafran, iako ga ima u više boja, intenzivno žute do narandžaste boje. Krokus je pored toga što je začinska i ljekovita biljka poznat od davnina i kao sredstvo za bojenje namirnica u prehrambenoj industriji, gdje 1 gram može obojiti u žuto i do 3000 litara vode. Kod nas se ovo ljekovito i ukrasno bilje naziva još i kaćunak, krok, brđuša, čavran.

Sadnja i uzgoj šafrana

Ovaj „kralj začina“ jeste livadska biljka koja pripada porodici perunika. Ove biljke su vjesnici proljeća, i, mada ima i vrsta koje cvjetaju na jesen, one su ipak rjeđe. Danas ima preko sto različitih vrsta šafrana, ali samo tri vrste služe za kultivisanje i ni malo ne liče na svoje nekadašnje pretke. Kada se sade u skupine, izgledaju veoma lijepo i ukrasno. Biljke se razmnožavaju preko lukovice, pa se tako prilikom kupovine mora povesti računa da one nemaju kakvih oštećenja ili znakova bolesti.

Krokusi se sade u jesen i poznati su po tome da dobro podnose niske temperature. Mogu se saditi ispod drveća, grmlja, ali i u kamenjarima, livadama, baštama, pa čak i u saksijama. Laki su za uzgoj jer se brzo prilagode na novu sredinu. Prilikom sadnje razmak između lukovica iznosi oko 2 cm do 3 cm. Ono što je takođe bitno za znati ukoliko se odlučite za sadnju šafrana, jeste da ove biljke vole sunčana ili blago sjenovita mesta.

Dubina na koju će se lukovica postaviti zavisi prije svega od vrste zemljišta. Ukoliko je zemljište glinovito, lukovica se sadi na manjoj dubini. Takvo zemljište dobro je prekopati i dodati mu pjeska, zbog postizanja bolje drenaže, jer je poznato da ova biljka zahtjeva zemljište koje je dobro drenirano. Smatra se da krokusu pogoduje i zemlja obogaćena kompostom ili kakvim organskim đubrivom. Kada na proljeće na travnjacima zateknete šafran, bićete oduševljeni prizorom.

Cvjetovi

Cvjetovi različitih boja od ljubičastih, preko plavih, do bijelih i žutih, pa i šarenih, mogu se pojaviti već krajem februara i početkom marta mjeseca. Pravi šafran je ipak tamnonarandžaste boje. Cvjetovi su mu zvonasti, imaju 6 latica, prizemni su i idu u visinu i do 12.5 cm,  a za neke vrste, smatra se, i do 20-30 cm.

U sredini cvjeta nalazi se tučak sa 3 svjetlonarandžasta vrha. Upravo se ovi vrhovi ručno odvajaju od tučka, suše se i melju. Sakupljanje se vrši po danu, kada su cvjetovi otvoreni. Zbog tako izražene težine prikupljanja i cjena ovog začina je izrazito visoka.

Ljekovita i nutritivna svojstva šafrana

Ljekovitost šafrana poznata je još od davnina. Ova biljka koristila se kao pomoć u terapiji i preventivi bolesti srca, naročito aritmija, zatim kao pomoć u terapiji bolesti bubrega, kod problema sa grčevima, apetitom i varenjem.

Upotrebom vodene pare za inhalaciju na bazi šafrana, dobićete idealan lijek protiv glavobolje, migrene ili vrtoglavice. Pokazano je njegovo pozitivno dejstvo i kod kakvih kožnih bolesti kakve su bradavice, ekcemi i akne. Danas se za šafran smatra da djeluje protiv razvoja tumorskih tkiva, dakle da posjeduje antikancerogeno dejstvo, ali i da spriječava razvoj aterosklerotskih procesa.

Dobar je kao afrodizijak, kao lijek u borbi protiv depresije, djeluje protivupalno, kao stimulans i sedativ. Smatra se idealnim „lijekom“ za ublažavanje simptoma PMS-a. Šafran se takođe sve češće koristi i u kozmetologiji i farmaciji. Kada su u pitanju nutritivne vrijednosti krokusa, moramo napomenuti da na 100 grama šafrana ima 310 kcal, od toga 66 grama pripada ugljenim hidratima, 6 grama mastima, 11 grama proteinima. Od vitamina najzastupljeniji su vitamin A, zatim vitamini B grupe kakvi su vitamini B1, B2, B3 i B6, kao i vitamin C, dok su od minerala najzastupljeniji kalijum, kalcijum, fosfor, cink, selen i drugi.

Upotreba krokusa u kulinarstvu

Danas se šafran najviše koristi u kuhinjama Azije, Irana i Mediterana (Francuska, Maroko, Grčka, Španija, Italija, Turska), naravno jer se tu najviše i uzgaja. Godišnje se u ovim zemljama proizvede oko 200 tona šafrana, a od toga čak oko 170 tona (oko 80 %) samo u Iranu i Španiji.

Za proizvodnju 1 kilograma šafrana, potrebno je isušiti od 80 000 pa i do 140 000 cvjetova (posebnih crvenih delova). Upravo zbog te specifičnosti i težine prikupljanja, šafran spada u najskuplji začin na svijetu kome se cijena kreće čak oko 30 evra za gram.

Ipak, od grama ovog crvenog zlata moguće je pripremiti od 50 do 100 porcija jela. Krokus je poznat i po tome što sadrži više od 150 aromatičnih komponenti, ali kada se obere i stavi na sušenje, on oslobađa takozvani šafranal, jednu vrstu izuzetno jakog ulja koje mu daje njemu svojstvenu, jedinstvenu aromu.

Čuvanje šafrana

Osušena biljka mora se čuvati u staklenim epruvetama, namenjenim specijalno za te svrhe, jer u dodiru sa svjetlosti i kiseonikom dolazi do njegovog raspada usljed promjene PH vrijednosti. Ovaj začin crvene boje i jake i specifične arome smije se unositi u organizam u ograničenim količinama, a to je 2-3 grama na dan.

Veće količine od 5 grama dnevno mogu izazvati mučninu, slabost i povraćanje. No, ipak je njegova količina u pripremi jela zanemarljiva i svodi se na svega nekoliko miligrama. Odličan je u jelima sa rižotom, jagnjetinom, piletinom, u ribljoj čorbi, ali i u okviru sladoleda, gde daje svoj jedinstveni šmek, tj. aromu.

Ukus mu je, kako se smatra, mješavina pikantnog i gorkog, cvjetnog ali i ljutog, nalik je medu, mošusu ali i jodu. Poznavaoci i uživaoci tog specifičnog ukusa koji nam krokus donosi u raznovrsnim jelima, potvrdiće naše teorije i saznanja o jedinstvenosti i neprikosnovenosti ovog začina i lijeka, kako u medicini, tako i u kulinarstvu.

Izvor: najzdravijahrana.com

PROČITAJTE:

CRVENO BLAGO: Šafran je najskuplji ali i najtraženiji začin na svijetu

Nova vrsta šafrana otkrivena na Fruškoj gori

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI