Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoje biljke mogu da rastu ispod drveća?

Koje biljke mogu da rastu ispod drveća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Imati divan, veliki vrt sa bujnim drvećem može biti blagoslov i odmah vaš dom izdvaja od većine drugih. Imati drvo – znači da imate nešto u svom vrtu što će živeti decenijama i na to se možete ponositi. Ono će da raste zajedno sa vama i sa vašom porodicom. Koje biljke mogu da rastu ispod drveća otkrivamo vam u nastavku teksta.

S druge strane, imati veliko drveće u vašoj bašti takođe može biti i problem. Ono otežava gajenje drugih biljaka na tom prostoru, jer mnoge biljke neće uspjeti kada ih sadite ispod krošnje u hladu.  Zbog široke krošnje, određena područja bašte ne dobijaju sunčevu svjetlost, a ponekad čak ni padavine ne prodiru. Ali to ne znači da treba da odustanete!

Koje biljke mogu da rastu ispod drveća?

Rododendron

Ovo je grm koji voli sijenku i koji će uspješno da raste ispod visokog drveća. Jedino što zahtijeva jeste zemljište sa pH ravnotežom 4,4- 6,0, što nije teško postići. Sa ovom biljkom unijećete boju i toplinu tamnom dijelu vaše bašte.

RODODENDRON
www.whiteflowerfarm.com

Hortenzija

Ova biljka zapravo više voli da raste u sijenci, tako da je pravi izbor za gajenje ispod drveća. Jedina stvar koju treba da imate na umu je da zahtijeva stalnu vlagu. Iz godine u godinu sve je veći broj vrsta u ponudi, tako da ćete sigurno pronaći boju i visinu koja odgovara vašem prostoru. Neke vrste mijenjaju boju cvjetova u zavisnosti od kiselosti tla, što je tlo kiselije i boja cvjetova će biti tamnija. Što znači, da jedne godine hortenzija može biti blijedo ružičasta, a naredne može biti plava ili ljubičasta.

hortenzije
Foto: Pixabay

Hosta

Ako vam je potrebna gustina ispod drveća, onda su hoste opcija koju biste trebali izabrati. One uspijevaju na sjenovitim mjestima gdje druge, manje izdržljive biljke ne uspijevaju. Hosta je jedna od najlakših biljaka za uzgoj u smislu njege i razmnožavanja. Cvjeta tokom ljeta, a cvjetovi su joj bijeli, boje lavande ili roze. Ukras hostama nije cvijet, već njihov list koji može biti zelene, žute, plave boje, kao i kombinacija ovih boja (šarene hoste). Sadite ih u grupama, od jedne vrste više sadnica, da biste stvorili jednu lijepu sliku ispod krošnji.

Koliko god da su ove prelijepe biljke jednostavne za njegu, imajte na umu da su hoste listopadne biljke, što znači da u periodu od sredine novembra, pa do aprila nećete imati lisnu masu.

Foto: Pixabay

Paprat

Paprati se mogu uzgajati tokom cijele godine jer su otporne na hladnoću i toplotu – što je razumljivo s obzirom na to koliko dugo postoje. Njihova otpornost čini ih odličnim izborom za sadnju u sijenci. Jednom ih posadite i uživajte u njihovom širenju. Zahtijevaju minimalan trud i pažnju.

Paprat
Foto AgroSavjet: Paprat

Ajuga

Ajuge su puzave zimzelene biljke koje su savršene za dodavanje boje bašti, a istovremeno guše dosadni korov. Ova višegodišnja biljka obično dolazi u plavoj ili ljubičastoj boji, ali se može naći i u bijeloj boji. Djeluje kao pokrivač zemlje, pa bez pravilnog održavanja može lako da preovlada teritorijom, tj. da je imate i tamo gdje niste želeli. Jedan od načina da se riješi ovaj problem je da ih ogradite ivičnjakom ili jednostavno da ih uklanjate kada ne želite da se više šire.

puzava ivica

Lamium

Lamium, poznat kao mrtva kopriva, je trajnica sa prelijepim srebrno-zelenim listovima i ružičastim, ljubičastim, žutim ili bijelim cvjetovima. Nisu izbirljive po pitanju tla, ali poput geraniuma, ova biljka najbolje raste na blago vlažnim i humusnim zemljištima.

Crvena mrtva kopriva (Lamium purpureum L.)
Foto: Agrosavjet/Crvena mrtva kopriva (Lamium purpureum L.)

Helleborus – kukurek

Ovo je višegodišnja biljka otporna na sušu i ona je na neki način vijesnik proljeća. Postoje različite boje, ali tradicionalno, njeni cvjetovi su bijeli, ružičasti i svijetlo ljubičasti.

kukurek

Brunnera

Brunnera privlači poglede svojim listovima u obliku srca i ljupkim plavo-ljubičastim cvjetovima. One su savršene za sadnju ispod drveta jer uživaju u punoj hladovini i vlažnom zemljištu. Postoje različite vrste brunere, pa ćete tako na osnovu drugih biljaka koje imate izabrati vrstu sa svijetlijim (bijelo-sivim) ili sa zelenim listovima. Kombinacije pravite sami. Na primjer, ukoliko imate jednobojne hoste, njima dodajte šarene brunere, a ukoliko imate šarene hoste, onda ćete uraditi suprotno i saditi zelene brunere.

brunera
Foto: Pixabay

Sedum

Sedum je izdržljiva višegodišnja biljka koja je otporna na sušu. To su biljke koji rastu nisko i imaju cvjetiće koje vole pčele i leptiri. Sedum nije podložan bolestima i nije poznato da ima problema sa štetočinama. Veliki broj seduma možete naći u prodaji, neke vrste vole više sunce, ali ima i onih koji će uživati u sjenovitom dijelu baštice. Sade se kao pokrivači tla.

sedum
Foto: Unsplash

Ukoliko ne možete saditi biljke zbog korijenja drveća ili istrošenog tla bilo bi dobro da dodate kvalitetne zemlje oko stabala gdje planirate da sadite biljke. To zahtijeva dodatni trud, ali će se sigurno isplatiti uloženo vrijeme. Bilo da odaberete zelenilo ili cvijeće koje cvjeta u više boja, uživaćete u  krajnoj slici koju ćete stvoriti. Pored višegodišnjih biljaka uvijek možete dodati i jednogodišnje cvjetnice koje će cvjetati od aprila, pa do prvih mrazeva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI