Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoliko i kojom vodom zalivati orhideje?

Koliko i kojom vodom zalivati orhideje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orhideje najbolje uspijevaju kada simuliramo njihovo prirodno okruženje što je više moguće tokom uzgoja. Stoga, prije svega, moramo zaboraviti savjet da korijenje biljaka moramo potopiti u sudoperu punu vode. Naprotiv, budite oprezni sa vodom za orhideje.

U svom prirodnom staništu u džungli, većina orhideja raste u krošnjama drveća ili stijenama, gdje moraju dobro da upravljaju vodom i hranljivim materijama. Njihovo korijenje je izloženo suncu, vazduhu, a vodu dobijaju prvenstveno od vlažnosti vazduha. Tokom dana korijenje se suši i biljke zatvaraju stomate na listovima. Neke vrste orhideja rastu u zemlji, ali njihovo korijenje je samo plitko i prilično na padinama, gdje voda brzo otiče i zemlja nije natopljena. Dakle, jasno je da previše vode nije dobro za orhideje.

Držite ih suvim, a ne mokrim

Orhideje se zalivaju povremeno i malo po malo, najbolje rano ujutru ili uveče. Zatim pustimo da se biljke osuše nekoliko dana. Korijeni orhideja su prekriveni slojem ćelija, koje po potrebi upijaju atmosfersku vlagu iz okoline ili vodu iz zalivanja poput sunđera. Zato je dovoljno zaliti korijenje ili ga kratko potopiti i odmah ocijediti. Stari dobri „provjereni“ savjeti o namakanju u punom sudoperu mogu samo da ubiju orhideju.

Pročitajte: AKO VAM ORHIDEJA VENE, NE BACAJTE JE, STAVITE 1 SASTOJAK U KORIJEN I GLEDAJTE ČUDO: Cvjetaće cijele godine, list neće opadati

Budite oprezni sa vodom čak i tokom vrelog ljeta

Mnogi uzgajivači orhideja imaju tendenciju da zalivaju svoje biljke prskalicom. Međutim, stomati listova su zatvoreni tokom dana i ne primaju vodu. Ako prskamo vodu po listovima, mogu se pojaviti nekrotične mrlje, pa čak i izgoreti listovi ako su i orhideje izložene suncu, na primjer na prozorskoj dasci. Umjesto da prskamo biljke, bolje je da noću povećamo vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj se nalaze orhideje kako bi mogle da je upiju.

Da li treba da isiječete izbočeno korijenje?

Korijeni orhideja dobro upijaju vlagu, kako iz zemlje, tako i iz vazduha. Korisno je i korijenje koje biljka stvara iznad površine tla. Orhideju sa izbočenim korijenjem nije potrebno presađivati. Izbočeno korijenje je obično najmlađe i stoga najbolje radi. Stoga ih ni pod kojim uslovima ne siječemo. Orhideje đubrimo od proljeća do jeseni specijalnim đubrivom namijenjenim samo njima. Orhideju presađujemo otprilike jednom u dvije ili tri godine.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI