Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOrezivanje lavande u jesen je ključno za zdravu i bujnu biljku -...

Orezivanje lavande u jesen je ključno za zdravu i bujnu biljku – Evo kako se obavlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orezivanje lavande u jesen je važan korak u održavanju zdrave i bujne biljke.

Evo nekoliko koraka kako se to radi:

 1. Pričekajte pravi trenutak: Najbolje vrijeme za orezivanje lavande u jesen je nakon što su sve cvjetnice uvenule, obično krajem ljeta ili početkom jeseni. To će obično biti oko septembra ili oktobra, zavisno od vaše geografske lokacije.
 2. Pripremite alat: Prije orezivanja, pripremite oštre makaze ili baštenske makaze. Oštar alat će smanjiti oštećenje biljke i olakšati rezanje.
 3. Odaberite pravi pristup:
  • Ako želite da održavate lavandu kompaktnom i gusto rastućom, tada je dovoljno da odstranite samo gornji dio biljke, ostavljajući oko 1/3 do 1/2 visine stabljika.
  • Ako je lavanda postala previše razgranata i drvenasta, možete je orezati bliže tlu kako biste podstakli rast novih mladih izdanaka. Ali budite oprezni da ne odrežete previše, jer bi to moglo oštetiti biljku.
 4. Uklonite mrtve dijelove: Tokom orezivanja, pažljivo pregledajte biljku i uklonite sve mrtve ili trule dijelove, uključujući i mrtve cvjetove.
 5. Očistite oko biljke: Nakon orezivanja, pobrinite se da uklonite sve odsječene dijelove lavande sa zemlje oko biljke kako biste spriječili širenje bolesti i insekata.
 6. Dodatna njega: Nakon orezivanja, možete dodatno prihraniti lavandu organskim ili specijalnim đubrivom za lavandu kako biste podstakli zdrav rast.
 7. Zalivanje: Po završetku orezivanja, dobro zalijte lavandu kako biste je podržali u oporavku.

Orezivanje lavande u jesen pomaže u održavanju njenog oblika, podsticanju zdravog rasta i sprječavanju preranog starenja biljke. Ovo je takođe prilika da uživate u aromatičnim grančicama koje ste odsjekli, koje možete sušiti i koristiti u raznim kućnim dekoracijama ili aromaterapiji.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI