Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoje baštenske biljke cvjetnice možete posijati do kraja marta

Koje baštenske biljke cvjetnice možete posijati do kraja marta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neke biljke nisu baš otporne na promjenljivo vrijeme početkom marta, pa ih je bolje saditi u drugoj polovini marta

Sljedećih nekoliko biljaka najbolje je posaditi malo kasnije, krajem marta i početkom aprila – a njihovo rano cvjetanje takođe neće dugo trajati.

Cinije

Prilikom sjetve, dva-tri sjemena se stavljaju u tresetne posude napunjene vlažnom podlogom, produbljujući za jedan cm. Nije potrebno prekrivati sadnice folijom. Prvi izdanci će se pojaviti za pet do sedam dana. Kutije sa sadnicama cinije najbolje se čuvaju pod jakim difuznim svjetlom na temperaturi od 22-24 stepeni. Sadnice se zalijevaju kako se zemljana koma suši.

Nakon pojave klica, sadnice cinije se tri puta prihranjuju kompleksnim mineralnim đubrivom sa intervalom od dvije do tri nedjelje. Polaganje na otvoreno tlo vrši se u drugoj polovini maja.

Ageratum

Prilikom sjetve ageratuma za sadnice u martu, sjeme se stavlja u mješavinu pijeska, humusa i treseta (1: 1: 1), plitko pokrivajući i lagano posipajući zemljom. Kutija sa sadnicama mora biti prekrivena staklom ili filmom, a nakon 10-12 dana pojaviće se izdanci. Nakon pojave dva para pravih listova, sadnice ageratuma rone.

Lobularija

Prije sjetve, sjeme lobularije i alisuma blisko srodnog sa njim se prethodno natopi u stimulator rasta, a zatim dobro osuši. Posijati u kontejner sa univerzalnim zemljištem, nakon prosipanja rastvora fungicida. Sjeme se rijetko rasuti duž žlebova koji se nalaze na udaljenosti od 2-3 cm, lagano posuti zemljom i malo posuti vodom, a odozgo prekriveni filmom.

Nakon pojave jedan do dva prava lista, sadnice se sade u saksije šest do osam cm u parovima, umjereno zalivaju, olabave i prihranjuju. U drugoj polovini maja ili početkom, sadnice posijane u martu mogu se saditi već u zemlju. Inače, ako vam vrijeme cvjetanja nije važno, onda se lobularia i alisum mogu sijati u aprilu – u stakleniku ili u maju-junu – na otvorenom tlu.

Asarina

Sjeme Asarina u martu se sije za sadnice u odvojene posude, koje su ispunjene labavim hranljivim zemljištem.

Prije sjetve, tlo se navlaži, zatim se sjeme polaže na površinu, malo se pritisne i posipa pijeskom odozgo. Nakon što je kontejner prekriven filmom, providnim plastičnim poklopcima ili staklom i stavite na toplo mjesto, ako je potrebno, usijevi se navlaže.

Od trenutka pojavljivanja sadnica, sadnice počinju redovno da se provjetravaju, a nakon sedam dana sklonište se potpuno uklanja, prenosi Magazin.Novosti.

Umjereno zalivajte biljke, inače se mogu razboljeti od crne noge. Sredinom maja, birajući sunčano, mirno mjesto, asarin se sadi na otvorenom tlu. Cvjeta od sredine jula do jeseni.

Dan Noć

“Dan-noć cvijet” ili “mirabilis jalapa” je višegodišnja biljka koja se uzgaja kao jednogodišnja. Najbolje vrijeme za sadnju ove biljke je nakon što prođe opasnost od mraza i kada se tlo dovoljno zagrije, obično krajem proljeća ili početkom ljeta. Ukoliko se nalazite na području gdje su zime blage, kao što je na primjer Sredozemlje, možete je saditi i u jesen.

Ako planirate saditi dan-noć cvijet sada do kraja marta, to bi trebalo biti u redu, pod uslovom da vremenske prilike nisu prehladne i da nema rizika od mraza. Važno je osigurati da se tlo dobro zagrije i da je dobro drenirano kako bi se spriječilo truljenje korijena. Također, ako sadite sadnice, pobrinite se da su dovoljno razvijene prije presađivanja na otvoreno tlo.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI