Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da „podmladite“ stare ljubičice - Trik sa kesom uspijeva svima

Kako da „podmladite“ stare ljubičice – Trik sa kesom uspijeva svima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako imate ljubičice koje traju godinama, a zbog starosti su počele da zaostaju u rastu, možete da ih podmladite. Upravo su proljećni mjeseci pravo vrijeme za tako nešto.

Ljubičicu izvadite iz saksije, skalpelom odrežite biljku od korijena, odstranite suve peteljke i suvo lišće, pa skalpelom lagano sastruže deblo biljke.

U saksiju sipajte novu zemlju, u nju utisnite stablo ljubičice, lagano pritisnite supstrat i umjereno zalijte. Zatim preko saksije stavite providnu kesu i ostavite je da stoji na umjerenom suncu. Za 3 do 4 nedjelje biljka bi trebalo da ima novi korijen, prenosi najzena.rs.

Razmnožavanje iz lista

Zasijecite list ljubičice pod uglom od 45 stepeni. U saksiju stavite zemlju i zalijte je odstajalom vodom, pa napravite malu rupu u zemlji i u nju stavite pripremljen list afričke ljubičice. Ukoliko imate hormon rasta, prije nego što ćete spustiti ljubičicu u zemlju zasječeni dio spustite u hormon rasta.

Preko saksije navucite plastičnu providnu kesu, pa saksiju stavite na svjetlo i toplo mjesto koje nije direktno na suncu. Zalivajte biljku povremeno, samo kada primjetite da se površinski sloj zemlje osušio. Za zalivanje uvijek koristite odstajalu vodu.

Da bi se razvila iz lista, ljubičici je potrebno oko 21 dan. Dok se ne pojave listići, ne skidajte kesu sa saksije.

Pročitajte: Ljubičice zalivajte ovim eliksirom, cvjetaće bujnije nego ikad prije

Najvažniji savjeti za njegu

Ljubičica ne voli ni previše, ali ni premalo vode. Od proljeća do jeseni zalivajte je jednom sedmično, a ljeti dva do tri puta, najbolje preko podloška saksije.

Da bi bila bujnija i cvjetala tokom najvećeg dijela godine, dodajte joj đubrivo za cvjetanje prilikom svakog drugog zalivanja.

Ljubičice su „društvene biljke“, pa više cvjetaju ako se nalaze „u društvu“. Saksije sa ljubičicama držite grupisane blizu izvora prirodnog svjetla, ali tako poređane da se listovi biljaka međusobno ne dodiruju – tako će cvjetati raskošnije.

Prašinu sa listova uklanjajte mekom čekom ili pamučnom krpicom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI