Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoja je razlika između smrče, jele i bora?

Koja je razlika između smrče, jele i bora?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pošto pripadaju istoj porodici (Pinaceae), nekada je teško međusobno razlikovati smrču, jelu i bor. Iako su deo iste porodice, pripadaju različitim rodovima. Smrča (smreka) pripada rodu Picea, jela pripada rodu Abies, dok bor pripada rodu Pinus.

KROŠNJA I STABLO

Smrča – Rod Picea obuhvata 35 vrsta i dostiže visinu 20-60 metara. Krošnja je piramidalnog oblika, a kora stabla je gruba i kako drvo stari javljaju se brazde.

Jela – Rod Abies sadrži oko 50 vrsta i može biti visine od 10-80 metara. Krošnja je u vidu piramide, a grane i listovi sakrivaju smolasto i glatko stablo.

Bor – Postoji između 105-125 vrsta roda Pinus, oni mogu biti od 3-80 metara visoki. Krošnja može biti otvorena i zaobljena, nekada podsJeća na lizalicu, a može biti i trouglasta. Stablo je kod mladog drveća glatko ali kasnije kora postaje hrapava i izbrazdana.

GRANE I LISTOVI

Smrča – Grane padaju prema dolJe, a grančica je hrapava kada iglice otpadnu, jer na njoj ostaje peteljka u kojoj su se iglice nalazile. Iglice smrče su četvorougaone pa se lako mogu okretati među prstima. Iglice se nalaze na grančici pojedinačno.

 

Jela – Grane su uspravne, a kada se otkine iglica, na bazi iglice ostane jedna pločica, dio kore, pa je grančica glatka. Iglice jele su pljosnate i imaju dvije bijele pruge sa donje strane.

 

Bor – Grane su takođe uspravne, grančica bez iglica je hrapava. Iglice se nalaze združene u čuperku. Može ih biti 2 do 8 u čuperku. Iglice su tanke, nitaste i glatke.

 

ŠIŠARKE

Smrča – šišarke vise sa grana na dole. Nakon ispadanja sjemena, šišarke ostaju cijele. Kada opadnu sa drveta često se mogu naći na zemlji ispod stabla.

 

Jela – šišarke se nalaze uspravno na granama. Nakon ispadanja sjemena šišarke se raspadaju.

 

Bor – šišarke su postavljene horizontalno ili okrenute prema dolje.

 

Sada znate. Ako naiđete na nekog od ovih četinara, a niste sigurni iz daleka po izgledu krošnje koje je drvo u pitanju, priđite bliže! Pogledajte položaj šišarki na granama. Ako se još uvijek dvoumite između smrče i jele, pogledajte da li se ispod stabla nalaze opale šišarke. Ako su šišarke tu, znači da je to smrča. U slučaju da rješavate ovu zagonetku u doba godine kada još uvijek šišarki nema, pogledajte grančice i iglice. Da li su iglice u čuperku ili pojedinačne? Da li imaju dvije bijele pruge sa donje strane ili ne? Testirajte sebe sljedeći put kada budete šetali nekim parkom i uživajte u prirodi.

Izvor: svet-biologije.rs

PROČITAJTE:

Koji četinar posaditi u dvorištu?

Kako i kada obaviti rezidbu četinara?

Borov polen ekspresno podiže imunitet, evo kako se pravi!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI