Nedjelja, 26 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKo ima ovaj zanat u rukama, za 10 dana može da zaradi...

Ko ima ovaj zanat u rukama, za 10 dana može da zaradi nečiju platu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sunčani, topli dani izmamili su na imanja mnoge poljoprivrednike, a u voćnjacima u toku je rezidba.

Neiskusni voćari često prave greške pa se nerijetko dešava da se usljed loše rezidbe, voćnjaci ne mogu oporaviti do tri godine i zato je jako važno da taj posao bude profesionlano odrađen.

Međutim, profesionalnih rezača voća sve je manje, pa su iskusni voćari na vrijeme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović već desetak dana angažovani su na rezidbi voća u čačanskom selu Pridvorica.

“Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umijećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gdje lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje”, izjavio je Branko za RINU.

Pročitajte: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe. Rezač mora poznavati sorte jer ni jedna se ne reže isto, ne samo sorte već i voćne vrste. Posebno se rade krune za sa svaku sortu i svaku vrstu vićaka, ali se najčešće rade sunčane, kažu majstori. Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ovu metodu usavršili, ove godine značajno će uštediti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.

“Do sada sam orezao oko dvije ipo hiljade sadnica, ostalo mi je još desetak hektara, po Šumadiji, to je sve unapred ugovoreno, stare su mušterije i kod njih sam svake godine. Nema dovoljno onih koji poznaju rezidbu, dolaze i iz Smedereva, traže jeftinije rezače, ali su vjerujem i neiskusniji, ali ljudima je zauvar da uštede neki dinar“, kaže Branko.

Pročitajte: PRAVILNO OREZIVANJE GRANA – Slikovit prikaz koji će vam pomoći da sami orežete voće

Ono na šta voćari treba da obrate pažnju jeste da period obaveznog zimskog mirovanja prolazi, bilo je mrazeva, ali vegetacija nije svuda krenula, tako da će vrijeme pokazati kako će proći kajsija. Voćari mogu iskoristiti lijepo vrijeme za krečenje stabala koje se može više puta ponoviti jer se na taj nčin obavlja dezinfekcija i uništavanje patogena na kori.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

blitva

Hladna salata od blitve za vrele dane koji stižu

Nije baš biljka ovog podneblja, ali se dobro primila i zauzela svoje mjesto i u našem jelovniku. Blitva je zdrava, ukusna, lako se gaji,...