Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaKako i zašto se orezuju maline i kupine?

Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proljetne dane u februaru domaćin Milenko Nešić iz Bogatića iskoristio je da obavi orezivanje kupine i maline na ukupno 1,2 hektara.

Dok vrijedne radnice makazama vješto sijeku stare izdanke i pakuju ih između redova, Milenko objašnjava da orezivanjem počinje priprema za novu sezonu.

– Ima dosta posla i od toga kako će se obaviti zavisi kakav će da bude rod. Stari izdanci koji su rađali prošle godine se sijeku, a mladi koji su izbili iz zemlje se skraćuju i orezuju bočne grane. Sada je pravo vrijeme za ovaj posao jer na izdancima nema listova – objašnjava Milenko.

Pročitajte: Đubrenje zasada maline prije sadnje i u rodu

Stari izdanci se spaljuju, a prije nego što u proljeće malinjaci i kupinjaci ozelene ima još dosta posla. Pedantni domaćin poslije orezivnja planira da prekontroliše i ispravi iskrivljene drvene stubove, zategne žice za koju će se vezati rodne grane i provjeri sistem za navodnjavanje.

Kupinjak i malinjak kod Nešića u proljeće i ljeto izgledaju kao najljepši park, a crni i crveni plodovi su krupni i slatki koje prodaje hladnjači u Pančevi se plaćaju kao prvoklasni.

– Kupine i maline uzgajam više od 30 godina i ne pamtim bolju od prošle, kada je rod bio najbolji, ali i otkupna cijena. Sa 60 ari sam prodao 14 tona kupine, a sa iste površine oko 4,5 tone malina – kaže Nešić.

Pročitajte: Gajenje dvorodih sorti maline van sezone

Dodaje kako su proizvođači kupina i maline lane prvi put poslije nekoliko “posnih” godina dobro zaradili, ali smatra da je na visoke otkupne cijene, koje su mnoge iznenadile, više uticalo što su brojni proizvođači odustali od proizvodnje.

– Ko jednom odustane, poslije ih teško ponovo zasadi. Godinama su cijene bile niske i jedva pokrivale troškove, pa su mnogi pokrčili malinjake i kupinjake. Osim što je manje kupinjaka i malinjaka i prinosi su manji, naročito maline kojoj sve manje prija klima pa su prosječni prinosi po hektaru sada upola manji nego ranije – ocjenjuje iskusni voćar i dodaje da se ove godine mogu očekivati još veće otkupne cijene maline i kupine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI