Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTri cvijeta koja će preživjeti i najveći mraz na terasi

Tri cvijeta koja će preživjeti i najveći mraz na terasi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Došlo je vrijeme kad treba razmišljati o tome koju biljku ili cvijet da posadite za naredno godišnje doba.

Slijede minusi, hladna jutra i noći, a uz sve to čeka nas i vjetar, kiša te, verujemo, ubrzo i snijeg. Osim vještačkog cvijeća, koje će biti isto u svako doba godine, na izbor imate i nekoliko vrsta koje jako dobro podnose hladnoću i idealne su za vaše balkone.

Iako cvijeće za zimu možete pronaći i u mnogim prodavnicama, valja se zaputiti i na pijacu ili u cvjećaru gdje upravo sada sve vrvi od prelijepog jesenskog cvijeća u raznim bojama – ljubičasta, pink, bijela, žuta itd.

Vrijesak

Vrijesak je nazvan i kraljem zime. Ova divna biljka jako dobro podnosi niske zimske temperature i mraz, nije zahtijevna za održavanje, a upravo temperature od 5-15 °C biće idealne za njen rast. Vrijesak kao dekorativno cvijeće odlično će izgledati na svakom balkonu zbog svoje prelijepe boje pa tako možete birati između bijele, rozikaste, ljubičaste ili crvene, a svaka će na svoj način uljepšati bilo koji prostor. Kada kažemo da nije zahtijevna za održavanje to znači da je zalivanje dovoljno samo jednom u nedjelju dana. Pripazite samo da saksija ili tegla u koju ju stavljate imate rupice na dnu za što bolju drenažu. I za kraj, priuštiva je te se može pronaći i za vrlo nisku cijenu.

VRIJESAK
Vrijesak

Gailardija

Biljka poznata i kao kokarda. Radi se o višegodišnjoj biljci koja raste u različitim bojama. Svojim šarenim cvjetovima, posebno kombinacijom crvene i žute, kao i mirisom uvijek je primijećena. Jednostavno se uzgaja, kako u dvorištu, tako i u saksijama kao biljka za balkon. Otporna je i može podnijeti mnoge vremenske uslove te dobro podnosi mraz i zimu.

GAILARDIJA
Gailardija

Dan i noć

Dan i noć je cvijeće kojim jednostavno ne možete pogriješiti. Vrlo otporno, zanimljivo, prelijepih boja – spada među najpopularnije vrtno i balkonsko cvijeće. Zanimljivo je takođe da ova biljka ne podnosi velike vrućine pa je time idealna za godišnje doba poput jeseni i zime, a možete je pronaći u raznim bojama – od plave, narandžaste, crvene, žute, bijele. Postoji više sorti, kao i kombinacija boja ovog predivnog cvijeta. Može podnijeti temperature do -23 °C, zato budite sigurni da će cijelu zimu krasiti vaš balkon svojim divnim bojama.

Dan i noć
Foto: AgroSavjet/Dan i noć
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

dinja

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to...