Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKineska artičoka – ukusna, zdrava i ljekovita

Kineska artičoka – ukusna, zdrava i ljekovita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kineska artičoka – Ovo povrće , čiji sitni gomolji važe za pravi delikates, polako ali sigurno osvaja bašte širom svijeta. Kod nas je gotovo nepoznato, iako su klimatski uslovi na ovim prostorima idealni za uzgajanje kineske artičoke.

Otporna višegodišnja biljka latinskog naziva Stachys affinis, sa duguljastim, zadebljalim korijenjem nalik larvama nekih insekata, vijekovima se uzgaja u Aziji, gde je neizostavan deo tradicionalne kuhinje, a koristi se i kao ljekovito sredstvo protiv mnogih oboljenja. Pošto gomoljčići kineske artičoke vrlo brzo gube svoj prijatan, orašast ukus i nutritivna svojstva, njihovo skladištenje dosta je komplikovano i nimalo jeftino, pa im je cijena na tržištu prilično visoka. S druge strane, uzgajanje krtolice, kako se još naziva ovo povrće, vrlo je jednostavno, a uz minimum njege – dobar prinos je zagarantovan.

Gdje nabaviti gomolje?

Ako, dakle, želite da uživate u jedinstvenom ukusu kineske artičoke, najbolje je da je uzgajate sami. Za prvu sjetvu moraćete se potruditi da pronađete sajt preko kojeg se prodaju gomolji, ili ih potražite u bolje snabdjevenim supermarketima. Kasnije vam nabavka sjemenskog matarijala neće predstavljati problem jer ćete novi zasad dobijati iz sopstvene proizvodnje.

Kada se sade?

Krtolice kineske artičoke mogu se saditi u oktobru i novembru, jer su prilično otporne na niske temperature, ali najbolje je položiti ih u zemlju krajem marta. Sade se na dubinu od desetak centimetara, na razmaku od 45 cm, s tim da na kvadratnom metru ne bi trebalo da bude više od pet biljaka. Pošto su izdanci prava poslastica za puževe, preporučljivo je da se gomolji prvo posade u saksiju (početkom februara) i premjeste na otvoreno kada mladice malo ojačaju.

Najpogodnije tlo

Kineska artičoka odlično uspijeva na osunčanoj poziciji, u običnoj baštenskoj zemlji. Dobro bi bilo povesti računa o plodoredu, jer se bolje razvija u lejama gde su prethodno rasli paradajz i luk. Radi većeg prinosa, zemlju jednom mjesečno treba prihraniti organskim đubrivom, nikako mineralnim, jer kalijum i natrijum, pogotovo ako se dodaju u vrijeme formiranja krtolica, loše utiču na njihov ukus.

Zalivanje – po potrebi

Krtolicama nije potrebno mnogo vode, možete se slobodno osloniti na padavine, ali ovo ne važi u slučaju da je ljeto suvo i veoma toplo, kada se moraju zalivati bar dvaput nedeljno.

Kada se sakupljaju

Gomolji se vade iz zemlje kada lišće počne da žuti, što se obično dešava krajem septembra i tokom oktobra. Uvijek sakupite onoliko koliko vam je potrebno za jedan obrok, jer će krtolice u zemlji sačuvati svježinu sve do zime, čak i tokom najhladnijih mjeseci. Ostavite nekoliko gomolja u zemlji sve do proljeća, (prekrijte zemlju malčom ili suvim lišćem) kada će se iz njih razviti nove biljke, ili ih izvadite i sačuvajte za sadnju tako što ćete ih staviti u kutiju s pijeskom i ostaviti na hladnom mjestu. Kineska artičoka je vrlo produktivna: sa jednog kvadratnog metra može se sakupiti čak 15 kg gomolja.

Kako se priprema?

Krtolice se mogu jesti sirove, kao dodatak salati, ali i dinstane ili pržene poput krompira. Ne treba ih ljuštiti, već samo oprati i četkicom odstraniti tanku kožicu. Nije preporučljivo termički ih obrađivati duže od 20 minuta jer će u tom slučaju izgubiti dosta od svog prijatnog ukusa. Jestivi su i listovi biljke koji se dodaju salatama i varivima.

Recept

Sastojci:

  • ¾ kg krtolica
  • 50 g putera
  • 1 dl milerama
  • ½ kašičice bosiljka
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • so po ukusu

Zagrejati puter, dodati krtolice i dinstati na laganoj vatri oko 15 minuta. Sipati mileram i ostaviti da se krčka oko minut, pa staviti začine. Poslužiti toplo.

Ljekovitost

Kineska artičoka ne sadrži skrob, zbog čega je naročito preporučljiva za ishranu dijabetičara. Pritom sadrži materije čije je dejstvo slično insulinu i pomaže da se šećer u krvi smanji. U tradicionalnoj medicini azijskih naroda koristi se i kao lijek protiv visokog krvnog pritiska, stomačnih tegoba i bolesti disajnih puteva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI