Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBIJELA RADA: Ljekovita biljka naših livada

BIJELA RADA: Ljekovita biljka naših livada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijela rada – Koliko puta ste ubrali bijelu radu, obradovali joj se kao jednom od vijesnika toplijeg vremena? Djeci je ipak najomiljenija pa od nje prave lančiće i narukvice.

Baš zbog toga donosimo priču o ovoj biljci sa više naziva, kako kaže naš sugrađanin Željko Starčević, to je biljela rada, tratinčica ili krasuljak.

Gdje raste

-Prirodno je rasprostranjena u Evropi, Maloj Aziji i Siriji,a unešena je u Sjevernu Ameriku i Novi Zeland, mislim da je svima nama poznata a posebno djeci. Veoma je često ukras na livadama a prepoznatljiva je po malim, bijelim cvjetovima koji se pojavljuju čim prođe zimska studen i tokom proljeća, a ako nije suša, opstaje i tokom toplog dijela godine.

Sve vrijeme cvijeta a jedna od zanimljivosti je da je po ovom cvijetu nazvan grad Bijelo Polje. Naime, polja prepuna ove biljke su okruživala današnji grad Bijelo Polje. Tratinčica raste po pašnjacima i livadama, od morske obale pa sve do 1 800 metara, ali kod nas je često do visine od 700 ili 800 metara, dok je dublje u Orjenu nema.

Listovi su mali, jajasti, sa ili bez dlačica, nazubljenog ruba, a formiraju rozete. Mada su neizdašni, listovi su jestivi i koriste se za salate u mladoj, proljetnoj fazi. Ne treba ih kuvati već samo pomješati sa još toplom, na primjer krtolom. Jestivi su i cvjetovi, ali njihova uloga u kulinarstvu je više svedena na dekoraciju jela.

Svojstva bijele rade

Tratinčica je i medonosna i ljekovita biljka. Sadrži saponine, eterična ulja i tanine. Koristi se za pripremu čaja za liječenje disajnih organa, kašlja, astme, bronhitisa. Dakle, tratinčica je biljka koja se može iskoristiti na više načina, od ishrane i ljeka do proizvodnje meda. Osim divlje, postoje i brojne kultivisane forme tratinčice koja se uzgaja zbog dekorativnih cvjetića.  Kod njih boja cvijeta ne mora biti bijela, već ružičasta i crvena, ispričao nam je Željko Starčević.

Tratinčica ili bijela rada, unosi radost jer najavljuje novo godišnje doba, a uz sve to, jestiva je i ljekovita biljka. Ekstrakt cvjetova bijele rade ima široku primjenu i u kozmetici, najčešće za pripremanje proizvoda za izbjeljivanje, uklanjanje pjega i hiperpigmentaciju. Obnavlja ćelije kože, prosvjetljuje melanin i dubinski hidrira kožu. Priroda je čuda stvorila a na nama je da je čuvamo i uživamo u njoj!

Izvor: rthn.me

PROČITAJTE:

Ljekovitost divlje maćuhice

Jeste li čuli za biljku kiseljak?

Ove činjenice o tikvicama će vas iznenaditi

Kako spriječiti PUŽEVE da jedu vaše jagode?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI