Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoAlat pribor i materijal za kalemljenje

Alat pribor i materijal za kalemljenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za kalemljenje je potrebno blagovremeno pripremiti potreban alat i pribor. Od alata treba imati voćarsku testericu, voćarske makaze, nož kresač, nož za kalemljenje i druga specijalna sječiva u vidu satare, sjekire itd. 

Alat mora biti oštar, izrađen od čelika i potpuno čist. Za oštrenje alata potrebno je imati burseve, belegije, kajiš i turpije, a za čišćenje krpe. Poslije upotrebe alat očistiti, naoštriti, podmazati i čuvati u suvim prostorijama.

VOĆARSKE MAKAZE

Koriste se za pripremanje podloga za kalemljenje, skidanje suvišnih grana pri kalemljenju na zrelo. Makaze za kelemljenje se upotrebljavaju i za skidanje kalem-grančica i sasijecanje listova sa njih. Makazama skraćujemo podlogu pri očenju i čistimo suvišne izbojke i nepotrebne prevremene grane kod raznih načina kalemljenja i prekalemljivanja voćaka. Makaze moraju biti oštre, da ne bi gnječile grančicu pri sječenju, a njihovi noževi treba da se dobro spajaju.

VOĆARSKA TESTERICA

Upotrebljava se pri skraćivanju debljih grana kod raznih načina kalemljenja na zrelo, a naročito kod prekalemljivanja voćaka. Njome skraćujemo grane koje ne možemo zahvatiti voćarskim makazama.

Ima raznih oblika testerica, međutim svaka mora da bude oštra i tanka, da daje fini gladak rez. Pri radu testericom voditi računa da se grana prvo malo zasiječe odozdo za jednu četvrtinu do jedne trećine, a zatim sa gornje strane preostali dio grane. Sječenjem na ovaj način sprječava se otcjepljivanje grane.

NOŽ KRESAČ

Ima široku primjenu: prije kalemljenja, u toku priprema podloga za kalemljenje i poslije kalemljnja, za uspješnu njegu kalemova. Njime se prije kalemljenja očenjem čiste podloge od suvišnih izbojaka, a kod kalemljenja na zrelo takođe se čiste podloge od izbojaka i zaravnava presjek poslije sječenja testericom.

Kresačem se skidaju (pinciraju) bočne grančice na kalemovima i divljake iz podloge kalema. Rad kresalem mora biti pažljiv, jer se trzanjem pri sječenju prevremenih grančica i izbojaka može zajeći ljetorast i sasjeći list.

NOŽEVI ZA KELEMLJNJE

Za kalemljenje postoji nekoliko vrsta noževa: običan nož za kalemljenje očenjem, dvostruki nož za kalemljenje oraha, nož za kalemljenje na isječak i nož za kalemljenje spajanjem.

Običan kalemarski nož za očenje upotrebljava se i za druge načine kalemljenja. Ovaj nož može imati i poseban dodatak za odvajanje kore pri očenju ili se to odvajanje radi tupim dijelom vrha noža koji je za tu svrhu i izrađen.

Pročitajte: Kalemljenje oraha na vršnom dijelu grančice u procjep!

Za kalemljenje u procjep i neke druge načine upotrebljavaju se, pored navedenog alata, i drugi alati sa kojima se zasjeca drvo, zadržava otvor procjepa do postavljanja kalem-grančice, učvršćuje kalem-grančica, i dr.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI