Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako znati da je sjeme kvalitetno

Kako znati da je sjeme kvalitetno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pod kvalitetnim sjemenom podrazumjeva se sjeme koje po svom obliku, veličini, boji, mirisu, čistoći i klijavosti odgovara određenoj vrsti povrća. Iskusni povrtari prepoznaju kvalitetno sjeme (da li je dozrelo ili nije), smežurano sjeme pokazuje znake rano ubranog ili prezrelog.

Ukoliko je sjeme izgubilo svoj specifičan miris, manjeg je kvaliteta i ima manju energiju klijanja. Čistoća sjemena je važno svojstvo, jer sadržaj raznih nečistoća i primesa korovskih i drugih gajenih biljaka neće dati očekivane rezultate (ne smije da se stavi u promet).

Prilikom kupovine sjemena obratiti pažnju na deklaraciji piše: čistoća sjemena i klijavost. Klijavost sjemena je najbitnije svojstvo, ako je klijavost 90%, to znači da će od 100 sjemenki niknuti 90.
Svaki proizvođač može i sam da utvrdi klijavost sjemena potrebno je da odredi broj semenki, tri uzoraka po 50 sjemenki ili 3 uzoraka od po 100 sjemenki, stavi na vlažnu vatu ili upijajući papir u plitkoj posudi i prekrije vlažnom vatom ili papirom. Takvo sjeme stoji 5-10 dana na  od 20 °C  obično u prostoriji gde je konstantna temperatura.

Primjer kako računati upotrebnu vrijednost sjemena:

Na deklaraciji piše da sjeme ima klijavost 85% i čistoću 90% upotrebna vrijednost sjemena je: UV(upotrebna vrednost) = klijavost h čistoća :100= 85H90:100 =76%
Ako je 76% upotrebna vrijednost, onda nam treba više sjemena i to se računa na sledeći način: Ako je apsolutna upotrebna vrijednost sjemena 100%, a za 1 ha tog sjemena treba nam 10 kg (UV 76%) tada računamo na sledeći način:

Količina/ha = 100 h 10 : 76= 13,16 kg sjemena.
Znači zbog klijavosti i čistoće umjesto 10 kg/ha potrebno nam je 13,16 kg/ha sjemena. Prilikom izbora i kupovine sjemena prednost dati kalibriranom semenu, koje će imati ujednačeno nicanje, veći procenat kvalitetnog rasada, ujednačenije biljke, veći prinos i kvalitet plodova – veću zaradu.

PROČITAJTE:

Kako uzgojiti nar iz sjemena /VIDEO/

Kako uzgojiti hrast iz sjemena /VIDEO/

Količina sjemena potrebna za direktnu sjetvu povrća /TABELA/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI