Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetZašto bi policija trebala imati traktore?

Zašto bi policija trebala imati traktore?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

John Deere 6630, ukrašen policijskim livrejama, prepoznatljivom plavom i žutom boju 2010. godine bio je glavna atrakcija među poljoprivrednicima, iako, kako su tada isticali u policiji, nosi ozbiljnu poruku. Akcija je svih ovih godina zaživjela u britanskoj policiji.

Kada je prije devet godina u Lincolnshireu, na istoku Engleske predstavljen policijski traktor, mnogi su se zapitali, čemu će služiti vozilo koje i nije toliko brzo i okretno prilikom, recimo, hvatanja kriminalaca. No, cilj britanske policije nije bio lovljenje alkoholiziranih poljoprivrednika ili bjegunaca, kao što je to bio slučaj početkom februara u Teksasu, nego podizanje svijesti o tehnikama prevencije poljoprivrednog kriminala, a tu se posebno misli na krađu vozila.

John Deere 6630, ukrašen policijskim livrejama, prepoznatljivom plavom i žutom bojom tada je bio glavna atrakcija među poljoprivrednicima, iako, kako su tada isticali u policiji, nosi ozbiljnu poruku.

Naime, ovom se akcijom željelo potaknuti poljoprivrednike da “označe” vlastite traktore sa Smartwaterom (pametnom tekućinom, op.a.) proizvedenom u jedinstvenim serijama koja se može vidjeti pod UV svjetlom tako da se traktor, u slučaju krađe, može lakše identificirati.

Izgled traktora je zabavn, ali iza njega stoji ozbiljna poruka – shvatiti ruralni kriminal, ali i blisko surađivati sa lokalnom zajednicom. Poljoprivredni kriminal može imati velik utjecaj na poljoprivrednika jer ako je traktor ukraden, čovjek može izgubiti posao i sredstava za život“, izjavio je tada glavni inspektor Phil Vickers koji je došao na ovu ideju.

Naime, tih su godina u Velikoj Britaniji mnogi traktori ukradeni i vjerojatno preusmjereni u istočnu Evropu i Rusiju. Samo u 2009. godini ukradeno je 2.000 traktora vrijednih 42 miliona funti (preko 93 miliona KM). Tada su traktori i poljoprivredni strojevi bili na vrhu popisa lopova u Velikoj Britaniji, pisao je tada Daily Mail.

Ova je praksa prihvaćena i u drugim dijelovima Velike Britanije, pa su i druge firme donirale vozila, a jedan od traktora je u 2017. godini dobio i ime – Bobby, a ime mu je dala tada osmogodišnja Emily Woodyatt. Treba napomenuti i da jedna od britanskih policijskih postaja ima Facebook stranicu posvećenu ruralnom kriminalu – North Yorkshire Police Rural Taskforce.

Nisam pronašla podatak je li stopa poljoprivrednog kriminala, odnosno ukradenih traktora smanjena pomoću Bobbyja i njegovih prijatelja, no čini se kako šest ukradenih vintage traktora u januaru, nije bilo obojano pametnom tekućinom.

Bilo bi zanimljivo vidjeti slične traktore i na našim cestama. Što mislite, koliko bi posla oko poljoprivrednog kriminala mogli imati?

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI