Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako orezati stablo limuna - 5 ključnih koraka za veći rod

Kako orezati stablo limuna – 5 ključnih koraka za veći rod

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako orezati stablo limuna – Rezidba je neophodan dio njege stabala limuna. Podstiče rast i daje im čvrstu strukturu koja im je potrebna za izdašan prinos.

Treba li orezati stabla limuna?

Apsolutno! Zapravo većina stabala limuna ima koristi od redovne rezidbe, osobito u prve dvije godine njihovog života. Primjena kontrolisanog stresa na biljku podstiče novi rast, govoreći joj da usmjeri više energije na razvoj preostalih pupova. To je priprema za proizvodnju većih i boljih limuna kako stari. Prije rezidbe, primijetićete puno volumena i lišće koje ide u različitim smjerovima, a nakon rezidbe, plodovi bi trebali biti uravnoteženi, a lišće može dobiti više zraka i sunčeve svjetlosti. Sićušne izrasline se češće odrežu kod mladih stabala jer se postupno smanjuju tokom zrelosti. Redovno orezivanje biljke održava veličinu podesnom za minimalan napor i maksimalne rezultate!

Kada je najbolje vrijeme za orezivanje?

Zavisno o podneblju, limun se orezuje u proljeće ili jesen.

Mlada stabla limuna orezuju se onoliko često koliko je potrebno da se oblikuje njihov strukturni okvir. Za zrela stabla limuna, najbolje vrijeme za orezivanje je nakon svake berbe jednom ili dva puta godišnje.

Alati koji će vam trebati

Uvijek je važno pripremiti se. Imajte pouzdan par škara za rezidbu ili malu ručnu pilu, zavisno od veličine i starosti vašeg stabla. Dezinfikujte svoj alat i uvijek koristite zaštitne rukavice pri radu. Za preventivne mjere trebaće vam i organski herbicid koji možete primijeniti nakon orezivanja. Sva su stabla agruma poznata po napadima žižaka, puževa i žučnih osa koje mogu uzrokovati probleme i uništiti vaš urod.

Pročitajte: Na koji način uzgajati limun da bi davao plodove?

Kako orezati stablo limuna

Ako vidite slabe grane i male izrasline u blizini baze debla, to je znak da morate orezati što prije.

Evo profesionalnog savjeta za jednostavno održavanje: kad god vidite mrtvu granu, možete ju ukloniti u bilo kojem trenutku. Samo imajte na umu da ne orezujete tokom ljeta ili zime, jer bi moglo doći do oštećenja opeklinama od sunca ili mrazom.

Korak 1

Prije nego počnete, morate sve isplanirati i pripremiti. To znači da dobro pregledate stablo limuna zbog nezdravih dijelova i deformisanih grana. Uzmite svoje vrtlarske rukavice i čiste makaze za rezidbu.

Korak 2

Započnite s uklanjanjem uvenulih dijelova. Orežite sve tanke grane kako biste podstakli veće! Svi rezovi koje napravite trebali bi biti pod uglom od 45 stepeni, pazeći da ne oštetite glavnu stabljiku.

Uklanjanje “vodopija”, vodenih klica i bazalnih izdanaka jednako je važno! Ove male lisnate izrasline dolaze iz podnožja blizu korijena i ponekad ukazuju na to da je sloj tla preplitak. Odrežite ih kako ne bi isisale hranjive tvari iz vašeg stabla limuna!

Pročitajte: Ne bacajte koru limuna i pomorandže – Spakujte u teglu i dodajte sirće

Korak 3

Vrijeme je za uklanjanje donjeg rasta kako bi se dalo prednost plodonošenju na vrhu krošnje. Možda ćete se morati riješiti svih nerazvijenih plodova ako želite da gornja serija pupoljaka i limuna bude zdravija! Ovaj korak pomaže u sprječavanju da lišće dotakne tlo i da se kontaminira đubrivom ili herbicidima. Držanje vašeg stabla nekoliko metara od tla sprječava šetočine da se popnu na stablo i šire bolesti.

Korak 4

Vrijeme je da svojim biljkama malo podsječete vrh! Ipak, nemojte pretjerivati. Ovo je više iz estetskog nego iz praktičnog razloga. Pazite da omjer grana odgovara gustoći korijena, pa mu pokušajte dati zaobljeniji, simetričniji oblik.

Korak 5

Nikada ne orezujte pretjerano. Dio procesa rezidbe je znati kada stati. Sasvim je u redu odsjeći jednu trećinu stabla, ali ne više od toga. Ako previše orezujete, mogli biste biljku pretjerano oštetiti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI