Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img

Sadnja krompira u vrećama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve više ljudi shvata važnost uzgoja sopstvenih namirnica, a krompir je jedna od omiljenih namirnica koja se lako može gajiti u vrećama za zemlju. Ova praktična metoda omogućava uzgoj krompira čak i onima sa ograničenim prostorom u dvorištu. U nastavku, otkrivamo vam sve što trebate znati o uzgoju krompira u vrećama.

Izbor vreće i priprema zemlje

Povrće u vreći

Prvi korak ka uspješnom uzgoju krompira u vrećama jeste odabir odgovarajuće vreće. Vreća treba da bude dovoljno duboka kako bi omogućila rast krompira.

Nakon što ste odabrali vreću, napunite je do trećine kvalitetnom zemljom za sadnju. Krompiri vole dobro drenirano tlo, stoga se pobrinite da se voda ne zadržava u vreći.

Sadnja i rast krompira

Položite krompire na površinu zemlje u vreći, ostavljajući dovoljno prostora između svakog krompira. Prekrijte ih sa oko 10 centimetara zemlje.

Nakon što krompiri niknu i dostignu visinu od 10 centimetara, prekrijte ih novim slojem zemlje. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta kako bi osigurali da krompir ostane pokriven i zaštićen od sunca.

Održavanje i berba

Zemlju u vreći održavajte vlažnom, ali ne dozvoljavajte da postane previše vlažna, jer to može dovesti do truljenja krompira. Zalijevajte prema potrebi kako biste održali optimalnu vlažnost tla.

Nakon što krompiri procvjetaju, možete početi razmišljati o berbi. Deset dana nakon što biljke procvetaju, već možete vaditi prve krtole/gomolje. Idealno bi bilo da vreća ima otvor sa strane, kako biste mogli vaditi krompir po potrebi, a istovremeno omogućiti preostalim krtolama da nastave rasti u oslobođenom prostoru.

Uzgoj krompira u vrećama je izuzetno praktična metoda koja vam omogućava da uzgojite ovu omiljenu namirnicu bez obzira na to koliko prostora imate na raspolaganju. Prateći navedene korake, možete se radovati bogatim i ukusnim gomoljima u vlastitom dvorištu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI