Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

BIJELI DUD – Ljekovita svojstva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijeli dud – Ovo drvo je porijeklom iz srednje Azije, a u Evropu je stiglo u srednjem vijeku. Na ovim prostorima ga ima u izobilju.

Mnoge biljke koje rastu na ovim prostorima nisu toliko poznate po ljekovitim svojstvima, samo zato što se mahom upotrebljavaju za neke druge, industrijske svrhe. To je slučaj i s bijelim dudom. Ovo drvo se koristi za građu, a plod za ishranu svilenih buba, ali njegove bobice su veoma zdrave i pomažu kod mnogih teških bolesti, među kojima su i dijabetes, srčane bolesti pa čak i tumori.

Bijeli dud sadrži organske kiseline, obilje vitamina C, karotin, pektin, vlakna, invertovane šećere, smolu… Ovi aktivni sastojci pomažu kod upala krajnika, za tretiranje kašlja, groznice, proliva, glavobolje i raznih upala.

Takođe je bogat i antioksidansima, a njegovom redovnom upotrebom znatno se smanjuje holesterol u krvi, pa na duge staze pomaže i kod srčanih bolesti. Koristi se i kao narodni lijek protiv dijabetesa tipa 2, jer njegov list sadrži supstance koje normalizuju nivo šećera u krvi.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Teksasu otkrila je da bobice bijelog duda sadrže i resveratrol, prirodni fenol koji je djelotvoran u borbi protiv nekoliko vrsta tumora i srčanih bolesti.

Izvor: telegraf.rs

PROČITAJTE:

Otkrijte zašto je jogurt zdrava namirnica

Zašto je dobro piti kompot?

Razlozi da svaku veče popijete čaj od kamilice

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI