Petak, 24 Maja, 2024
spot_img

Kako suzbiti kukurznu zlaticu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kukuruzna zlatica (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) je najznačajnija štetočina kukuruza te je bitno znati kako se nositi s njom i kako je suzbiti.

Važno mjesto u suzbijanju ove štetočine zauzimaju agrotehničke i hemijske mjere te uzgoj tolerantnih hibrida.

Mjere suzbijanja

Agrotehničke mjere

Agrotehničke mjere su najvažnije u suzbijanju kukuruzne zlatice i u njih ubrajamo plodored, đubrenje, obrada zemljišta, način te vrijeme sjetve. Ove mjere uglavnom sprječavaju razvoj ličinki.

Plodored je mjera koja se često koristi, te je i najučinkovitija u suzbijanju kukuruzne zlatice. Pojava zlatice se može spriječiti izbjegavanjem ponovljene sjetve kukuruza, budući da one za odlaganje jaja u avgustu biraju parcele zasijane kukuruzom. Da bi se spriječila pojava kukuruzne zlatice, važno je poštivati trogodišnji ili četverogodišnji plodored. Ponovljena sjetva u sljedećoj godini osigurava hranu larve koje izlaze iz jaja tijekom maja i juna.

Đubrenjem se poboljšava regeneracija oštećenog korijena, odnosno smanjuju se štete. Obrada zemljišta u jesen dovodi do mehaničkih oštećenja jaja, te promjene njihovog vertikalnog rasporeda u zemljištu (jedan dio jaja se prebacuje na površinu te se ona smrznu).

Uzgoj tolerantnih hibrida je jedna od agrotehničkih mjera. Izabrani hibridi moraju biti dobro prilagođeni uslovima uzgoja i odlikovati se jako razvijenim korijenovim sistemo . Takvi hibridi tolerantniji su na napad larvi kukuruzne zlatice.

Praćenje ove značajne štetočine možemo raditi pomoću feromonskih mamaca, žutih ljepljivih ploča ili pregledom (ocjenom) oštećenja korijena kukuruza.

Feromonski mamci su sintetizirani seksualni atraktanti koji mirisom privlače imaga kukuruzne zlatice. Atraktanti mogu biti: hranidbeni, atraktanti ovipozicije te seksualni. Kod ove štetočine je prisutna i sposobnost pri pronalasku partnera i hrane što je korišteno u izradi atraktanata. Imago bude privučen mirisom feromona, dolijeće i lijepi se na dio mamca koji je iznutra premazan nesušivim ljepivom. Kritičan broj je ulov 3-5 imaga po danu.

Feromonski mamac

Žute ljepljive ploče služe u svrhu monitoringa, te suzbijanja štetnih insekata. Žuta boja je jako privlačna velikom broju insekata, a pogotovo kukuruznim zlaticama. Ploče su premazane kvalitetnim entomološkim ljepilom na koje se zalijepe štetočine. Ploče također mogu biti umočene u insekticid. Zlatice privučene na žutu ploču ostaju zalijepljene ili ih insekticid ubije. Kritičan broj kod ulova kukuruzne zlatice na žute ljepljive ploče je 42 imaga u roku od tjedan dana.

Žuta ljepljiva ploča

Hemijske mjere

Hemijske mjere su dozvoljene pri uzgoju kukuruza u konvencionalnoj i integriranoj proizvodnji. Posebnu pažnju prije sjetve kukuruza za suzbijanje kukuruzne zlatice trebaju obratiti mali proizvođači koji uzgajaju kukuruz u monokulturi više od dvije godine. Odabir sjemena tretiranog protiv kukuruzne zlatice i primjena feromonskih mamaca mogu doprinijeti smanjenju populacije te štetočine.

Autor: Marko Borić, mag. ing. agr., Ministartsvo poljoprivrede

PROČITAJTE:

Štetni insekti uskladištenih žitarica i kukuruza

Kako pravilno uskladištiti i sačuvati kvalitet kukuruza?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI