Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPašalić: Ministarstvo sa 900.000 KM pomaže fabriku Sava

Pašalić: Ministarstvo sa 900.000 KM pomaže fabriku Sava

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Potrebno je ubrzati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi počela izgradnja Drinskog nasipa, izjavio je resorni ministar Boris Pašalić. Ministar je posjetio i fabriku “Sava Semberija”.

Izgradnjom Drinskog nasipa bilo bi zaštićeno 16 odsto područja grada Bijeljina i izbjegnute milionske štete zbog plavljenja. Zbog protivljenja lokalnog stanovništava koje nije saglasno sa određenom trasom i eksproprijacijom zemljišta dovedena su u pitanje sredstva Svjetske banke.

– Imamo sad malo drugačiju situaciju gdje se uključila značajno lokalna zajednica, i imamo nagovještaje i od stanovnika Janje da bi oni prihvatili uslove koje smo ponudili. Mi smo ponudili da vršimo otkup zemljišta za one proizvođače koji žele da se to zemljište otkupi i imamo varijantu da damo zamjensko zemljište – rekao je Pašalić.

Direktor JU Vode Miroslav Milovanović istakao je da ako oni žele do kraja godine da povuku sredstva moraju imati definisane ugovore do tog roka.

– A ako se to ne dogodi kredit propada i Drinski nasip se ne može raditi iz tog kredita – dodao je on.

Pašalić je posjetio i fabriku “Sava Semberija” gdje je najavio podršku prehrambenoj industriji. Cilj IFAD-ovog projekata čija je vrijednost 2,1 milion maraka jeste formiranje klastera , tj. saradnje između otkupljivača i proizvođača, što će Ministarstvo podržati sa 900.000 maraka.

– Tako što će obezbijediti proizvođačima 40% od investicije koja je potrebna za proizvodnju, a iz te proizvodnje će proizvodi da završe ovdje u ovoj prehrambenoj industriji. Pored Ministarstva poljopšrivrede podrška od 10% dolazi i iz lokalnih zajednica, a ostatak su u stvari zajedno ulažu Sava i sami proizvođači – naglasio je Pašalić.

Ova fabrika 80 odsto proizvoda izvozi, a oslonac u prozvodnji su joj domaći poljoprivrednici.

Pašalić je posjetio i poljoprivrednika Žiku Bakajlića u Gornjoj Čađavici koji je slijep, a bavi se svinjogojstvom, za šta ima redovnu podršku resornog ministarstva.

Izvor: RTRS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI