Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako se priprema pokrivka za šampinjone?

Kako se priprema pokrivka za šampinjone?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pokrivka ima veoma važnu ulogu u gajenju šampinjona, gljiva uopšte. Mora da bude uvijek dovoljno vlažna, kako bi gljive nesmetano rasle. Na suvoj pokrivki o tome nema ni govora.
Pokrivka treba da bude blago alkalne reakcije i dobre aeracije (prozračunosti). Ne smije da bude izvor zaraze bolestima i štetočinama. Zato njenom pripremanju treba posvetiti veliku pažnju, što podrazumijeva brižljivu dezinfekciju hemijskim ili mehaničkim mjerama zaštite (parom).
Pokrivka se najčešće sprema od treseta i krečnjaka. Ovakva pokrivka je najbolja za gajenje šampinjona. Međutim, prilično je skupa. Otuda neki, osobito veliki proizvođači šampinjona pribjegavaju korišćenju jeftinijih materijala za njeno pripremanje. U tu svrhu mogu se koristiti saturacioni mul, humusni sloj iz oraničnog ili baštenskog zemljišta, stari odležani kompost, a najbolje glisnjak. Bitno je da pH vrijednost takvog materijala za pokrivku ne bude niža od 7,2 ili veća od 7,4, nego da se kreće u tim promjerima. U sebi treba da ima kalcijum karbonata.
Pokrivka se dezinfikuje parama ,,formaldehida” (,,formalina”) ili vodenom parom od 70 stepeni, i to tokom 6 sati. Potpuno sterilan ne odgovara za pokrivku, jer ga brzo naseljavaju konkurentni organizmi. Takav slučaj nije sa sintetičkim materijalom (perlitom), koji se u svijetu sve više koristi za pokrivku. Inače, sastav i struktura pokrivke ima uticaja na veličinu plodova šampinjona. Na zbijenom materijalu plodovi su redi i krupniji, a na rastesitom su sitniji i gušći.

PREVENTIVNE MJERE ZAŠTITE

U proizvodnji šampinjona, kao i drugih vrsta gljiva, najveću pažnju posvetiti preventivnim mjerama zaštite od bolesti i štetočina, koje mogu potpuno uništiti prinos gljiva. U gajenju šampinjona hemijske mjere zaštite treba izbjegavati, štaviše ne dolaze u obzir, jer je u pitanju proizvodnja hranljivih plodova koji se stalno beru, a pesticida s tako kratkom karencom nema niti će ih vjerovatno biti. Otuda važnost preventivnim mjerama zaštite.
U procesu pripremanja podloge nedjeljno dva puta treba zaštititi močilište i fermentacioni prostor nekim od efikasnih insekticida.
Neophodna je dezinfekcija svih priručnih pomagala koja se koriste u pripremanju podloge. Najbolje je da se ne koriste u pripremanju pokrivke i u gajilištu. Radnici takođe mogu da prenesu uzročnike bolesti i štetočine od kompostišta do gajilišta. Njihovo kretanje treba da bude uvijek od gajilišta prema kompostištu, nikako obratno. Prevozna sredstva s kojima se doprema osnovna sirovina za podlogu bez pranja i dezinfekcije ne bi se smjela koristiti za prevoz zasijane podloge ili dezinfikovane pokrivke.
U gajilištu uvijek ima posla. Voditi računa o kretanju radnika između starih i novih objekata. Prvo treba završiti poslove u novim, a kasnije u starim. Nikada se ne vraćati iz starih objekata u nove bez odgovarajuće predostrožnosti koja podrazumijeva dezinfekciju pomagala. Istrošeni kompost, kao i otpaci pri branju plodova mogu da budu izvor zaraze. Treba ih odstraniti iz gajilišta i odnijeti bar 500 metara dalje. Poželjno je da se tretiraju insekticidima kako bi se spriječila pojava štetočina.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI