Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBEGONIJE: Jestivi dragulji ljetnje bašte

BEGONIJE: Jestivi dragulji ljetnje bašte

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zahvaljujući ljepoti cvjetova i lišća, begonije (lat. Begonia semperflorens) krase skoro svako dvorište kod nas. Porijeklom je iz Indije i Južne Amerike. Botanički naziv dodelio joj je francuski botaničar Čarls Plumijer, koji ju je otkrio i nazvao prema tadašnjem francuskom guverneru Majklu Begoniju. Na latinskom semperflorens znači – onaj koji stalno cvjeta. Begonija u narodu predstavlja želju za produžavanjem života osobe kojoj ovo cveće poklonjamo.

Od zanimljivosti o begoniji izdvaja se ona da se nekad davno koristila za laštenje mačeva. Osim što uljepšavaju vrtove i balkone, treba znati da su cvjetovi begonije jestivi. Poznavaoci gastronomije navode da se mogu jesti cvjetovi, svježi, sirovi, kuvani ili prženi i imaju blago gorkast ukus, koji je sličan limunu. Usitnjeni cvjetovi stavljaju se u salate i sendviče. Za nju se smatra da čisti jetru i eliminiše toksine, a prema narodnom verovanju, pomaže u zdravlju starijih i u oporavku od bolesti.

Bogatstvo sorti i boja

Begonija je najčešća na prostorima Južne Amerike i Havaja. Njeno prirodno stanište je u vlažnim tropskim šumama, i to do 1.000 metara nadmorske visine, ali se danas viđa širom planete, kao ukrasna biljka. Postoji preko 2.000 sorti begonije, i po tome spada u grupu cvijeća s najviše varijeteta.

Pročitajte: Begonija – Gajenje, njega i održavanje

Ne krasi je samo raznovrsnost u sortama, već i u boji cvjetova, koji se prelivaju od tamnoružičaste, crvene, bijele, žute, narandžaste, roze. Nalaze se u pazusima lišća, a po nekoliko njih sakupljeno je u cvatove. Cvjetaju od kasnog proleća do kasne jeseni, u zavisnosti od sorte, a pčele s njih skupljaju nektar i polen. Plod begonije je mala kapsula u kojoj se nalaze sitne sjemenke.

Najpoznatije sorte begonije su semperflorens, reks i elatior. Reks sorta uglavnom nema cvijet, pa je u narodu poznata i pod imenom “lisna begonija”. Ima velike listove u obliku srca koji su najčešće sive, smeđe, zelene ili crvene boje, s različitim šarama. Uglavnom se gaje kao ukrasne biljke u zatvorenim prostorima. Pojedine vrste reks sorte imaju cvijet nalik božuru, a zovu je još i kraljevskom begonijom, piše Biljana Nenković

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI