Četvrtak, 8 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako napraviti domaći PELINKOVAC

Kako napraviti domaći PELINKOVAC

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pelinkovac je dobro poznat aperitiv, ali i sredstvo koje umiruje stomačne tegobe. Ovo piće, ako se umjereno pije, može blagotvorno djelovati na želudac. S tim na umu, u nastavku ćemo napisati recept da sami sebi napravite – domaći pelinkovac.

Da budemo odmah na početku dovoljno precizni, napisat ćemo dva recepta, pa vi sebi odaberite onaj koji vama bolje odgovara.

Pelinkovac je gorki liker, obogaćen biljkom pelin – po kojoj je i dobio ime, a može smiriti želudac u slučaju da osjećate nervozu u želucu.

Pelin je ne tako privlačna, velika razgranata biljka, srebrnih listova. Ima karakterističan miris, i listove jakog izraženo gorkog okusa. Biljka se od davnina koristi za liječenje, a znamo da je Hipokrat koristio pelin za liječenje bolova, amnezije i reumatizma. Prirodni pripravci biljke iznimno su ljekoviti ako se daju u pravilnim omjerima, dok u većim dozama pelin ima opojno djelovanje. Slavno halucinogeno piće apsint nije slučajno dobilo ovo ime, već zato što je njegov glavni sastojak pelin. Baš mu ta biljka i daje svojstva po kojima je apsint poznat.

Recept za domaći pelinkovac

Pelinkovac se može pripremiti po ovom receptu: Uzmite 100 litara šire (mošta) i kuhajte na polovinu volumena uz stalno skidanje pjene. Nakon ukuhavanja, rashlađenu širu pretočite u bačvu zapremine 100 litara, koja ima nešto veći otvor s poklopcem.

Kroz otvor na bačvi spustite u bačvu, pomoću špage, vrećicu napunjenu sa 120 grama pelinovog lišća, 80 grama kičice, 30 grama narančine kore, 20 grma limunove kore, 20 grma iđirota, 15 grama cimeta, 5 grama klinčića, 8 grama korijandra, 60 grama slatke (crne) gorušice i 130 grama samljevenog sjemena bijele (gorke) gorušice.

Vrećicu s ovim začinima čuvajte u bačvi (širi) dok sadržaj ne ispusti dovoljno mirisa i arome, a nakon toga dodajte još 2-3 litre šire s vinskim kvascem u punom vrenju. Nakon završetka vrenja, vino trebate otočiti, i po potrebi zasladiti šećerom i dodatno pojačati alkoholom.

Kada ste sve to uradili, dobijenu tečnost pretočite u već pripremljene boce.

Jedan jednostavniji recept za pelinkovac

Gorki liker je toliko popularan da ga mnogi prave, a recepti su različiti. Sve zavisi koliko ste spretni, i kakav pelinkovac želite dobiti.

Ovom priliko ćemo napisati još jedan recept za pelinkovac.

Sastojci koji su potrebni:

  • 1,5 kg šećera
  • 3 grančice svježeg pelina (oko 20 cm dužine) ili 3 žlice sušenog lista pelina
  • 5 dcl. vode
  • 3 litre rakije
  • 1 grančica svježeg pelina ili jedna žlica sušenog lista biljke (za kasnije dodati)

Priprema: Stavite šećer u lonac neka se grije na laganoj temperaturi. Dodajte u lonac i 3 žlice pelina (ili grančice) i pustite da se sve karamelizira. Kada ste dobili karameliziranu masu, u lonac natočite 5 dcl vode i kuhajte dok se šećer ne rastopi u vodi. Sklonite lonac sa vatre, i u vruću tekućinu dodajte preostalu žlicu (ili grančicu) pelina. Tek kada se sadržaj u loncu u potpunosti ohladio, za kraj dodajte 3 litre rakije. Pretočite u staklenke ili boce sa poklopcem i dobro zatvorite. Ostavite sadržaj da stoji 7 dana, ali svaki dan dobro promućkajte.

Nakon 7 dana procijedite gotovi pelin u čiste boce. Zatvorite i to je to. Pelinkovac popijte kao aperitiv, ili u slučaju problema sa želucem.

Izvor: geek.hr

PROČITAJTE:

Napravite domaći sirup od aronije

Domaći sok od JABUKA /RECEPT/

DOMAĆI LIJEK ZA UPALU GRLA I KRAJNIKA: Sva bol nestaje u roku od 2 sata, napravite ga sami

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI