Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se gaji selen i za šta je dobar

Kako se gaji selen i za šta je dobar

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Selen se sije u proljeće u saksije, a potom se presađuje u baštu. Preporučuje se uzgoj na osunčanom mjestu, kako bi se stvaralo što više eteričnog ulja u biljci.

Kod razmnožavanja iz sjemena, sije se u proljeće u saksije u grejanom prostoru na temperaturi od 15°C. Kada sadnice dovoljno narastu, potrebno ih je presaditi u baštu na razmak od 60 cm.

Selen se može razmnožavati i djeljenjem biljke. Uzimaju se djelovi biljke na kojima su razvijeni pupoljci. Biljka se djeli u proljeće ili jesen.

O mediteranskoj biljci ljupčac (lat. Levisticum officinale) malo se zna, iako ima mnogo hranjivih sastojaka. U narodu je poznata pod nazivom selen, lesandrina, miloduh. Od davnina ova biljka je korišćena za čišćenje tijela i bila je poznata kao „lijek za sve bolesti“. Kod nas je ljupčac pomalo zaboravljen, dok se u Iranu, Turskoj, Pakistanu, Finskoj, Mađarskoj i Albaniji, uzgaja se radi proizvodnje eteričnog ulja, ali se i suši.

Rijetka u prirodi

Zanimljivo je da ova baštenska biljka rijetko može da se nađe u prirodi i nije poznata kao samonikla. Svejedno je stara kultura, koja ima proverena ljekovita dejstva u narodnoj medicini, a jela u koja se ova začinska biljka dodaje imaju poseban ukus. Selen je prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ.

Berba

Berbu listova treba obaviti u rano ljeto, pre cvjetanje. Listovi nisu idealni za sušenje, ali se mogu smrzavati svježi listovi.

Sjeme se sakuplja kada budu smeđe boje. Štitovi sa sjemenkama beru se po suvom vremenu i spremaju u papirnu vrećicu. Ona bi trebalo da se okrene naopako i da se tako suši, na prozračnom i suvom mjestu.

Korijen se sakuplja u jesen druge ili treće godine i suši.

Često se daje zajedno sa drugim biljkama iz porodice Apiaceae za liječenje organa za varenje i disanje. Ima ljekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima.Osim kao diuretik, upotrebljava se i kao stomahik, karminativ i blag ekspektorans. Blag čaj od sušenog lista selena koristi se za ispiranje bolnog ždrela i protiv groznice. Koren selena pomaže pri oboljenju bubrega i mokraćnih kanala, u lečenju gihta i otklanjanju reumatičnih bolova. Upotebljava se u proizvodnji likera i konzervnoj industriji, a u kulinarstvu kao začin i dodatak jelima. Selen je omiljena aromatična biljka, kako u našoj zemlji tako i u Evropi. Delovi biljke su svojstvenog i prijatnog ukusa, pa se najviše koriste kao začin.

Višak selena može biti štetno

Doza veća od 400 mikrograma dnevno može da izazove trovanje i uzrokuje određene iritacije kože glave i noktiju. Primjenjivanje i manjih doza selena od pomenute u dužem vremenskom periodu mogu dovesti do povećanja rizika za razvoj dijabetesa, zbog toga se unošenje svake veće količine selena bez lakarskog nadzora ne preporučuje.

Izvor: domaćinskakuća

PROČITAJTE:

Ovu biljku naberite što prije – Rusa je pravi Božji dar!

Kada i kako se bere ljekovito bilje

BILJNE KLICE: Evo kako da ih sa lakoćom gajite kod kuće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI