Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKada je najbolje djelovati protiv KOROVA

Kada je najbolje djelovati protiv KOROVA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Veliki problem u proizvodnji voća, povrća i ratarskih kultura predstavljaju korovi. Gotovo da nema njive koja nema divljeg sirka, palamide, ambrozije i zubače. Divlji sirak (Sorghum halpense). Korov koji se razmnožava i sjemenom i vegetativnim putem (rizomom). Jedna biljka može donijeti na stotine sjemena koje zadržava klijavost godinama. Danas na tržištu postoje kvalitetni herbicidi za suzbijanje divljeg sirka iz sjemena. Oni su, naravno, i skuplji ali svakako efikasniji od jeftinih. Najveći problem predstavlja suzbijanje divljeg sirka koji se razmnožava korijenom. Najvažnije je da se hemija dobro zaljepi za list, zatim da uđe u sam list i krećući se kroz biljku, dođe do korijena i potpuno ga osuši. Kako se na listu nalaze dlačice, to može da oteža djelovanje hemije, tako da je najbolje koristiti neki od okvašivača kako bi herbicid bolje prijanjao za list

Palamida (Cirsium arvense). Biljka koja ima veoma jak korijenov sistem, čak do 7 puta veći od nadzemnog djela. Zato je nju najvažnije suzbiti u korenu. Postoje dvije vrste palamide koje veoma liče, osjetljiva i otporna. Otporna je, imuna na većinu preparata koji se koriste za njeno suzbijanje. Ima intenzivnu zelenu boju, masno lišće i dosta bodlji po listu. Prilikom tretiranja korovi herbicidom, list se blago deformiše ali se za nekoliko dana oporavi. Ukoliko je na njivi prenamnožena ovakva palamida, trebalo bi posijati kukuruz, jer postoje odlični herbicidi koji se koriste u usjevu kukuruza, a veoma su efikasni u suzbijanju palamide, i otporne i osjetljive.

Korovi su uporni borci – oprezno sa zaštitom

Ambrozija (Ambrozia artemisiifolia). Jednogodišnja biljka koja može da naraste do 1,5 m. Postoji preko 20 vrsta ambrozije. Stablo je obraslo grubim dlačicama, na preseku četvrtasto, podseća na žbun. Najveći problem u suzbijanju predstavlja činjenica da ima izuzetan čvor bokorenja sa velikom sposobnošću grananja i reprodukcije. Takođe, daje izuzetno veliki broj sjemenki koji se raznose vetrom što doprinosi njenoj ekspanziji. Problem predstavlja i što je ona bukvalno aktivna cijele godine, od marta do septembra mjeseca. Treba voditi računa o vremenu primjene herbicida. Što znači da prvi tretman treba odraditi kada je biljka visine do 3 cm, jer ukoliko formira čvor bokorenja, postaje veoma otporna.

Znači, ne postoji loša hemija već se mora voditi računa o momentu tretiranja. Postoji veliki broj kvalitetnih herbicida za suzbijanje ambrozije, u zavisnosti u kom usjevu se javlja. Jedan tretman treba obaviti poslije sjetve, a prije nicanja usjeva, a prskanje preko lista podeliti u dva tretmana, kako bi se sačekalo da nikne što više biljaka.

Zubača (Cynodon dactylon). Višegodišnja korovska vrsta, razmnožava se i sjemenom i rizomom. Rizomi su veoma čvrsti i u vidu spratova raspoređeni u zemljištu. Puzeći stolon naraste do 1 m i iz koljenca se u povoljnim uslovima razvijaju plodni izdanci i vegetativni korijenovi. Predstavlja veoma ekonomski štetnu vrstu zbog izuzetne vitalnosti i reproduktivne moći. Suzbijanje vršiti u početnim fazama razvoja, sistemičnim herbicidima. Na strništima i nepoljoprivrednom zemljištu se mogu koristiti herbicidi na bazi glifosata.

Izvor: agroinfo.net

PROČITAJTE:

Uništavanje korova na organski način SUNČEVIM ZRACIMA

Kako da suzbijete korov u mrkvi

Pomoću korova odredite tip zemljišta

ČIČAK: Za neke je ova biljka nepoželjan KOROV, a drugima hrana i LIJEK

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI