Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoSnijeg - Pozitivne i negativne strane za biljke

Snijeg – Pozitivne i negativne strane za biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Snijeg ima dobre strane – Najzad je stigao snijeg da napoji pšenicu. Debljina snježnog pokrivača je prešla 10 cm što će obezbediti vlagu i u dubljim slojevima (iznad 30 cm).

U zavisnosti od vremena padanja, uticaj snijega na biljnu proizvodnju može biti koristan i štetan. Najznačajniji uticaj snijega ogleda se u tome što je sneg važan izvor vode u poljoprivredi.

Njegovim topljenjem voda odlazi u dublje slojeve zemljišta i na taj način se povećava pred vegetacijska rezerva vode u zemljištu. Ovo je posebno značajno u aridnim oblastima. Takođe, snijeg je dobar toplotni izolator. U zimskom periodu pokriva ozime usjeve i na taj način ih štiti od izmrzavanja. Ozima pšenica pod snijegom može izdržati temperature od – 25° C u dužem vremenskom periodu, dok bez snijega izmrzava i na temperaturama od – 10° C ako duže traju. Snijeg može imati i negativan uticaj, naročito ako se javi u ranu jesen ili kasno proleće.

Negativne strane snega

Njegovim topljenjem voda odlazi u dublje slojeve zemljišta i na taj način se povećava pred vegetacijska rezerva vode. Vlažan snijeg može izazvati mehanička oštećenja nježnijih djelova biljaka. Njegovo duže zadržavanje iscrpljuje ozime usjeve i pogoduje pojavi snježne pljesni kod ozimih strnina. Ako se dugo zadrži u proljeće odlaže izvođenje poljskih radova i sjetvu jarih usjeva.

U slučajevima kada su dnevne temperature pozitivne dolazi do njegovog otapanja, a noću do ponovnog smrzavanja i tada se stvara ledena kora. Kada je ledena kora debela, ispod nje dolazi do nagomilavanja ugljen-dioksida, smanjuju se zalihe kiseonika i može doći do oštećenja biljaka. Kada je ledena kora priljubljena, odnosno neposredno iznad ozimih usjeva, može izazvati i mehanička oštećenja biljaka. Ledena kora može se uništiti mehanički ili posipanjem tamnim materijama u cilju ubrzavanja otapanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Upozorenje: Od ponedjeljka moguć snijeg i mraz – naučite da zaštitite vaše biljke

Kako snijeg i minus utiču na poljoprivredne kulture

Evo šta će se desiti sa vašim voćem ako do aprila ne padne snijeg

Izvor: agroinfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI