Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img

Kako presaditi čuvarkuću?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvarkuća je trajna biljka iz porodice tustikovki koja se još naziva pazikuća ili zečji kupus. Kako presaditi čuvarkuću?

Čuvarkuća je zeljasta i sukulentna biljka koju odlikuju mesnati debeli listovi koji su pri vrhu zašiljeni. Može biti različitih boja (zelena, crvena, ljubičasta, žuta) i doseže visinu od 30 centimetara. Tokom jula i avgusta na vrhu lista cvatu ružičasti cvjetovi.

Kada čuvarkuća procvate biljka odumire, ali ostavlja mlade biljke s novim rozetama. Čuvarkuća je zaštićena u prirodi te se često može vidjeti u vrtovima i dvorištima. Biljka se sadi sjemenom i izdancima, a najčešće se uzgaja u saksijama.

Pročitajte: Mast od čuvarkuće – Idealna za razna kožna oboljenja

Kako presaditi čuvarkuću?

Ako želite presaditi čuvarkuću to se radi izdancima. Kako presaditi čuvarkuću vrlo je jednostavan proces, treba samo obratiti pažnju na vrijeme presađivanja, pripremu tla i na temperaturu. Najbolje bi bilo da se čuvarkuća presadi u rano proljeće jer cvijeta na ljeto (jul i avgust). Potrebno je da u saksiju stavite zemlju koja je poboljšana kompostom ili nekim drugom prihranom.

Za presađivanje čuvarkuće uzima se izdanak koji je s matičnom biljkom povezan vriježama. Dovoljno je da se izdanak iščupa i odrežu se vriježe te se stavi u saksiju s pripremljenom zemljom ili na neko drugo željeno mjesto.

Izvornet.hr
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI